Бањалука: Мајске мјесечне карте важе и до краја априла

Александра Тодоровић
Бањалука: Мајске мјесечне карте важе и до краја априла

БАЊАЛУКА - На задовољство многобројних ученика и њихових родитеља јуче је постигнут договор између градоначелника Драшка Станивуковића и превозника да мјесечне карте за мај важе и у априлу, потврдили су из Градске управе.

Тако ђаци, који користе аутобус до школе, неће бити изложени додатним трошковима за превоз на наставу ове седмице, јер  је посљедња недјеља у овом мјесецу предвиђена за прољећни распуст. 

- Успјели смо пронаћи заједничко рјешење да мјесечне карте за мај важе и у априлу  - казали су из Управе града.
Објаснили су да ће на овај начин сви средњошколци и студенти, којима су почеле наставне активности, добити могућност бесплатног превоза задњих десетак дана овог мјесеца.

Напоменули су да у тарифном систему јавног превоза постоје мјесечне карте за једну групу линија и мјесечне карте за све превознике, те да мјесечне карте важе искључиво од 1. до задњег дана у мјесецу, а да продаја почиње неколико дана прије краја мјесеца.  

На састанку који је градоначелник водио са превозницима, одлучено да продаја мјесечних карата за мај почне средином ове седмице.

- Надлежно Одјељење за саобраћај и путеве прати епидемиолошку ситуацију и прилагођава поласке превозним потребама. Са ублажавањем мјера и систем  јавног превоза путника ће бити враћен у редовно функционисање - саопштили су из Градске управе.

Додали су да је од јуче повећан број полазака на свим линијама јавног градског и приградског превоза путника с обзиром на то да су се и средњошколци вратили у школске клупе.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић, казао је за "Глас Српске" да је ова фирма на молбу градоначелника изашла у сусрет грађанима, упркос тешкој финансијској ситуацији у којој се налазе јер аутобуси тренутно саобраћају без било каквих субвенција од града.

- Договор је могао да се закључи и раније, али ми разумијемо потребе грађана и одмах смо наручили маркице које се морају одштампати. За разлику од претходне праксе, када су грађани могли мјесечну карту да купе од 25. у мјесецу, направићемо изузетак и путници ће своју карту моћи да продуже од 22. текућег мјесеца - казао је Мијић

Према ријечима родитеља овај договор им много значи јер не изискује додатне трошкове из породичног буџета.

- Мој син из Лакташа путује у школу у Бањалуку, аутобуска карта није јефтина а до школе мора да пресједа у два аутобуса и самим тим има и дупли трошак - казала је мајка једног од средњошколаца Гордана Вујић.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА

У оквиру појачаних превентивних мјера и спречавања ширења заразе вирусом корона, а у складу са закључком Штаба за ванредне ситуације града, појачана је дезинфекција и чишћење унутрашњости аутобуса, како би се превентивно спријечило ширење заразе.

- Од марта прошле године свакодневно дезинфикујемо аутобусе и пазимо на здравље путника, али апелујемо на све да се придржавају мјера и да поведу рачуна о одржавању хигијене и дистанце у аутобусу - казао је директор "Аутопревоза" Дејан Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана