Владан Ђурковић: Горопад комедија са озбиљном причом

Александра Маџар
Владан Ђурковић: Горопад комедија са озбиљном причом

Бањалука - "Укроћена горопад" неће се изводити у смислу свог историјског музејског експоната, нећемо радити реконструкцију ренесансе којој је Шекспир припадао, али ћемо задржати позоришну илузију и остати у епохи.

Рекао је ово за "Глас Српске" млади и талентовани редитељ Владан Ђурковић из Београда, којем је ово прва сарадња са умјетницима из Републике Српске.

Како каже, та епоха ће бити између два свјетска рата, јер сматра да је тада патријархални свијет био на врхунцу своје моћи.

- Главна јунакиња "Укроћене горопади", Катарина, борац је против тог строго патријархалног система у којем се нашла. То је нешто што је универзално код "Горопади", чиме ћемо се ми бавити - додаје редитељ.

Истиче да се биографија ниједног редитеља, али ни глумца, не може замислити без неколико имена, међу којима се, наравно, налази Шекспир.

- Велики је изазов радити Шекспира и његову актуелност данас у великој глумачкој подели. Као и сваки велики класични комад, текст пружа различите могућности у времену у које се поставља - прича Ђурковић, истичући да је ово сјајна прилика да се испита ко је данас Укроћена горопад, да ли данас постоји и како пролази кроз живот.

Ђурковић наглашава да је битно направити комад препознатљив данашњој публици, али и прочитати текст који је писан 1600. године, а као да је написан данас.

- Инспиративно је то што је у питању комедија, а као и свака велика и значајна комедија, она у себи садржи једну озбиљну људску причу и озбиљну људску драму - каже Ђурковић и објашњава да је најлакше препознати комичне дијелове у нечему што је комедија, али да треба радити на томе да се ликови разумију и да се пронађу разлози зашто су они такви какви јесу.

Сматра да је на самом крају најважније насмијати публику, али и поставити нека значајна питања кроз комад.

- Одушевљен сам пријемом и жељом да се са толиком радошћу приђе Шекспиру. То је велико благо за редитеља, а на другим местима се ретко среће - истиче Ђурковић.

Према његовим ријечима, жанр је само визура кроз коју посматра неку причу, која може бити тужна и смијешна у исто вријеме, те да сваки редитељ мора остати досљедан и унијети у сваки жанр нешто своје.

Овај млади редитељ сарађивао је са Владимиром Ђурђевићем, писцем комада "Пишоња и Жуга", са којим је на позоришној сцени Србије доживио велики успјех.

- Мислим да је Ђурђевић у неким тренуцима сумњао, али када смо све завршили, на премијери на балкону "Атељеа 212", окренуо се и рекао "Имамо представу", али ми смо то већ тада сви знали - открива Ђурковић и додаје да је Владимир Ђурђевић сјајан за сарадњу.

По завршетку рада на комаду "Укроћена горопад" редитељ се враћа у Београд својим обавезама које има као умјетнички директор позоришта "Дадов".

- Тамо ме чека и једна представа коју ћу радити, али још увек тражим назив - најавио је Ђурковић.

Позоришна сцена Србије

- Када је ријеч о позоришној сцени Србије, сматрам да је новац доста утицао на репертоарску политику, па се тако на репертоару често нађу комади који су ту како би се попунио програм. Постоје и они квалитетни комади, али и они који су испод нивоа. У Београду можете видети различите жанрове, различите приступе, али после тога, ретко пожелите да тај комад погледате поново - сматра Владан Ђурковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана