Студентски фестивал Кестенбург: На бањалучким сценама куцало срце цијелог свијета

Александра Маџар
Студентски фестивал Кестенбург: На бањалучким сценама куцало срце цијелог свијета

Бањалука - Позоришна трка звана "Кестенбург", у којој је од 25. јула учествовало 48 представа из петнаест земаља, данас би требало да добије и побједнике.

Представе у укупно пет селекција игране су на свим бањалучким позоришним сценама, рачунајући и новоотворено "Арт двориште" Банског двора, вијећницу Банског двора Културног центра, као и хангар у кампусу Бањалучког универзитета.

У "Златној", "Сребрној", "Бронзаној" и селекцијама "Дрво кестена" и "Факултетска" такмичиле су се представе из БиХ, Србије, Чешке, Словеније, Израела, Литваније, Македоније, Јужне Кореје, Хрватске, Италије и Црне Горе, док су различитим жиријима предсједавале Слобода Мићаловић, Софија Аржаковскаја, Југ Радивојевић и Небојша Брадић.

У самом финишу, у уторак увече своје глумачке креације показао је и Драмски студио "Дада" из Чаковца, који је на подрум сцени Бањалучког студентског позоришта извео комад "ЗОО" рађен према мотивима култног романа "Ми дјеца са станице ЗОО".

Редитељ комада Давор Доклеја и водитељ овог драмског студија, испричао је да је прије неких десетак година планирао да драматизује роман са колегиницом, драматургом Сашком Ракев, али су убрзо одустали, јер је требало за такву представу наћи добру екипу, екипу младих глумаца који могу изнијети мало теже и болније теме.

- У том тренутку и нисам баш имао такву екипу, чекао сам неко вријеме и екипа се посложила прије неке двије године, екипа која је била већ истренирана са неким другим пројектима, другим представама које сам радио с њима. Значи била је спремна да се убаци у коштац са једном озбиљном темом, али међутим у том тренутку смо скужили да сама драматизација тог романа није толико актуелна и нема везе са стварношћу, реалношћу и са оним што се данас дешава у животима младих људи, па смо је прилагодили - објаснио је он.

 У роману је, како каже пошаст хероин и то је главна тема цијеле Кристине исповијести.

- Ми смо у разговору са докторицама опште породичне медицине заправо дошли до сазнања да хероин код младих данас више није толико популаран, ем због тога што га је скупо набавити, а пуно има јефтинијих ствари који се могу конзумирати и конзумирају се, па смо дошли до једног закључка заједно са докторима да је алкохол данас хероин двадесет првог вијека код младих. Млади почињу да пију већ са десетак година, у неким забаченијим мјестима и раније, па нам је заправо база представе алкохолизам и проблеми који проистичу из тога, али убацили смо и остале проблеме које младе прате у адолесцентском добу, од породичног насиља, међувршњачког насиља, полне дискриминације, свега заправо има унутра - казао је он.

Комад "Зеус еџ" рађен по мотивима текста "Бог" Вудија Алена на позоришним даскама Дјечијег позоришта РС оживио је редитељ Милош Цветковић заједно са екипом Академског позоришта Студентског културног центра у Нишу.

У овој комедији ситуације на сцени се нашло дванаесторо глумаца.

- Много је то глумаца, нарочито за нашу сцену која је јако мала. С обзиром на то да је ово први пут да режирам, некако је било одмах у коприве, али било је више лепих него ових других.

Мени се овај текст учинио забавним да ­би се људи на сцени заиграли. То је негде био приоритет да се глумци на сцени осећају лепо, а и да пробамо да испричамо једну причу кроз коју бисмо на један шаљив начин провукли нека озбиљна питања, па ко чује чује - казао је Цветковић.

Њихове комшије из Београда, Драмски студио "А" играо је на великој сцени Народног позоришта РС. Публика је имала прилику да погледа комад "Бранд Цапарет". Режисер и косценариста овог комада је већ добро познато име у свијету театра - Владимир Цвејић.

- Корен ове представе је настао 2007. у академском позоришту "Бранко Крсмановић" и писали смо га Владимир Ђурђевић, тада студент драматургије, сада афирмисани драмски писац и ја и она је имала више верзија, одиграна је само на тој сцени 75 пута, потом још 20 - 30 пута у различитим варијантама. Данас је играмо као стендап комедију, јер је ова верзија настала 2013, када смо ми, као професионални део драмске дружине, на сцени "Култ" театра играли и потом више пута гостовали, а сада је она обновљена просто за потребе овог фестивала и у њој играју студенти глуме - објаснио је Цвејић и додао да су комад поставили футуристички, од тренутка фиктивног распада Европске уније и могућег брањења Европске уније од стране Србије по сваку цијену.

"Ода радости"

Мостарски театар младих на "Кестенбургу" је узео учешће са више представа, а у уторак увече је изведена "Ода радости". Комад је ауторски пројекат Сеада Ђулића који на ироничан начин говори о предрасудама и стереотипима, а кроз документарну грађу добијену анкетирањем бивших војника са свих страна из минулих ратова, жена жртава тих ратова, те промишљања младих људи рођених у то вријеме.

ДИС театар

Млади глумци из Бањалуке, чланови ДИС театра, извели су сценску фантазију "Са оне стране улице" у режији Милана Богдановића. Занимљива информација овог пројекта је да сви актери имају по 15 година, а сама представа је рађена неспецифичном техником која је тотално другачија од свих на репертоару Театра младих. Колико често се сусрећемо са насиљем и колико смо спремни да причамо о томе? Да ли је теже бити насилник или жртва и колико је мала граница између то двоје? Ова представа кроз игре сјенки, плес, пантомиму, пјевање, специфичан дизајн свјетла и инспиративну музику покушаће да одговори на нека од тих питања, али и да постави једно велико питање - како је са оне стране улице?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана