Зоран Барош, директор Позоришта Приједор: Уз овакве глумце нема Страха за будућност

Снежана Тасић
Зоран Барош, директор Позоришта Приједор: Уз овакве глумце нема Страха за будућност

Приједор - Млади глумци Синиша Вучићевић, Срђан Књегињић и Татјан Бињаш Батоз, као и већ провјерена имена попут Миреле Предојевић, Сабине Халиловић, Јелене Срксен, Деана Батоза... у овој сезони су показали да Позориште Приједор не треба да страхује за будућност.

Рекао је ово за „Глас Српске“ директор Позоришта Приједор Зоран Барош осврћући се на успјехе овог театра у 2017. години.

- Ако бисмо годину цијенили по наградама, онда свакако треба споменути четири награде на Позоришним играма БиХ у Јајцу гдје смо учествовали са представом „Бунар“ у режији Дарка Цвијетића. Али ова година остаће упамћена и по четири изванредне премијере. То су представе „Бунар“, „Лажа и паралажа“, „Све о женама“ и копродукцијска представа са Народним позориштем РС „Сабирни центар“ - каже Барош напомињући и представе „Терапија“ Омладинског драмског студија „Живко Десница“ и „Чуда су ипак могућа“, рађену тематски за новогодишње празнике.

Претходни период је, додаје, у овом позоришту заиста био тежак.

- Ансамбл је без два доајена и носиоца репертоара у посљедње двије деценије - Раденка Билбије и Раде Ступара. Глумачки, али и психолошки,  недостатак њих двојице био је заиста огроман. Одједном се нађете у позицији да вам велики број представа више не функционише, јер су ова два глумца били окосница тих представа. Остали смо без глумаца старијих од 45-50 година, што диктира репертоарку политику у будућности - наглашава Барош.

Расписан је тендер за нову аудио и визуелну опрему у позоришту, а Барош подсјећа да је опрема коју сада користе стара 40 година. 

- Свакако да ће то побољшати услове рада. Али добре представе не прави ни свјетло, ни звук, ни сценографија, ни костими... Добру представу раде глумци и редитељи. Ово ће допринијети да те представе визуелно буду доведене до савршенства - казао је Барош.

Најавио је да ће већ у јануару са полазницима школе глуме радити представу „Хајдуци“, у првој половини фебруара требало би да почну пробе за представу „Госпођица“ по истоименом роману Иве Андрића, у режији Марка Мисираче.

Планирају и представу „Шовинистичка фарса“ Радослава Павловића, што би била осма премијера у овој сезони.

Љетња школа

- Већ година организујемо љетњу школу глуме, коју изванредно води Деан Батоз. Ове године смо имали засигурно најуједначенију и најталентованију генерацију младих људи и надам се да ће неки од њих кренути пут Академије умјетности. На тај начин стварамо нови глумачки потенцијал наше куће, али и „школовану“ позоришну публику, којом се Приједор увијек могао похвалити - каже Зоран Барош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана