Златно јаје Михаелу Алалу из Израела

Глас Српске
Златно јаје Михаелу Алалу из Израела

Мокра Гора - "Златно јаје", главна награда на јубиларном "Кустендорфу", припало је Михаелу Алалу из Израела за остварење "Трн".

Данска ауторка Тоне Отили добила је "Сребрно јаје" за филм "Лулу у стварном животу", док је "Бронзано јаје" завршило у рукама Матеа Гариља захваљујући остварењу "Низ грло", снимљеном у швајцарско-аргентинској копродукцији.

У конкуренцији су била 22 кратка филма младих аутора из 19 земаља, а признања су уручена у четвртак увече на затварању 10. Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф" на Мокрој Гори.

Али Асгари и Фарнуш Самади добили су Специјално признање за остварење "Тишина" (Италија/Француска), док је награда "Вилко Филач" за најбољу фотографију припала Андреју Маику за филм "Први" у режији Лада Кватанија (Русија).

Најбоља остварења одабрао је међународни жири који су чинили књижевница и сценаристкиња Глинг Јан (предсједница), адвокат и стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, док су о награди "Вилко Филач" одлучивали директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

Оснивач "Кустендорфа" Емир Кустурица додијелио је први пут награду за најпоетичнији филм и то Николају Тодорову из Бугарске за остварење "Прије сна".

- Овај фестивал је основан у периоду када се филм мијењао и "Кустендорф" се трудио да прати и технолошке промјене и промјене у филмском језику. У вријеме промјена филмског језика, настојали смо да будемо што ближи компромису између умјетничког и забавног филма - истакао је Кустурица.

Он је увјерен да је овогодишња такмичарска селекција најбоља до сада.

- Вјерујем да је тако јер смо приказали широк спектар филмова и представили ауторе који су храбри и који су реализовали своје идеје пратећи нове технологије. Зато сам са својим пријатељима одлучио да додијелим награду за најпоетичнији филм - рекао је Кустурица, који је званично и затворио фестивал.

На затварању у сали "Проклета авлија" наступило је академско културно-умјетничко друштво "Светозар Марковић" из Крагујевца са кореографијом "Тарантело".

"Награда за будуће филмове" ове године је додијељена прошлогодишњем побједнику Венецијанског филмског фестивала Лаву Дијазу (Филипини) и сценаристи Гордану Михићу, коме је била посвећена "Ретроспектива великана" фестивала.

Гости фестивала били су и фински аутор Анти Јокинен, кинески филмски ствараоци Лиу Ђие и Џанг Јанг, белгијска глумица Виржин Ефира, а српску премијеру имао је Кустуричин филм "На млијечном путу".

У музичком програму наступили су Кустурица са "Но смокинг оркестром", Новосадски биг бенд, монголски трубач Адам Стинга, блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, "Ван Гог" и аргентинско-колумбијски ска панк састав "Че Судака".

"На млијечном путу" у марту у Француској

Чланови "Но смокинг оркестра", који су наступали на "Кустендорфу", вриједно раде у студију у Дрвенграду на новом албуму који планирају да објаве крајем марта у Француској. У марту ће бити и француска премијера филма "На млијечном путу" Емира Кустурице.

Виолиниста Дејан Спаравало каже да остају на рути коју је Емир Кустурица одредио још на почетку њихове каријере прије 17 година, с тим "што су се помакли степеник-два даље и направили мало модернији звук", као и да су пјесме настајале у међувремену, између турнеја и свирања на фестивалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана