Вуле Журић отвара Сајам књиге

Миланка Митрић
Вуле Журић отвара Сајам књиге

БАЊАЛУКА - Септембар у Бањалуци је вријеме већ годинама обиљежено шушкањем и мирисом хартије нових књига, вријеме посвећено једном од књижевних празника за све љубитеље писане ријечи и вријеме трагања за жељеним издањима књига које желе да прочитају.

Да још једно јесење трагање за књигама буде лакше и ове године се побринуо Сајам књиге. Међународни сајам књиге, у организацији “Гласа Српске”, биће одржан 24. пут, и то од 10. до 16. септембра, у Спортској дворани “Борик”.

Ова смотра писане ријечи одржава се већ трећу деценију захваљујући поклоницима писане ријечи и издавачима који су њен дио. Водиља организатора је представљање нових издања и пружање могућности свима да се сусретну са познатим књижевницима и издавачима с наших простора и представљање књиге као магичног и снажног писаног покретача емоција, који заузима значајно мјесто у нашим животима.

Књижевник Вуле Журић ће својом бесједом отворити овогодишњи сајам 10. септембра у 18 часова. Журић је књижевној јавности познат по дјелима “Недеља пацова”, “Помор и страх”, “Тајна црвеног замка”, “Мртве браве”, а недавно је у издању “Лагуне” објављена и збирка изабраних прича “Форензика Итаке”.

Журић ће бити и један од учесника панел-дискусије која ће бити одржана 11. септембра под називом “Изазови савремене књижевности”.

Овогодишњи сајам је још једна дивна прилика да се посјетиоци упознају са новитетима у свијету књижевности и новим дјелима домаћих регионалних издавача објављених током протекле године, по повољнијим и сниженим цијенама.

Издавачи чија дјела ће сви заинтересовани моћи да погледају и купе су: “Креативни центар”, “Вулкан”, “Лагуна”, “Партенон”, “Дерета”, ЈРЈ Удружење издавача, Завод за уџбенике из Београда, “Каирос” из Сремских Карловаца и “Бук” из Земуна. Посјетиоци ће имати прилику да се сусретну и с издањима Удружења књижевника Републике Српске, Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, “Пчелице”, Народне и универзитетске библиотеке РС, Андрићевог института из Вишеграда, “Носталгије”, те Заједнице издавача у БиХ (која први пут учествује на сајму), али и Накладе “Беген”, “Нове књиге” и “Ободског слова”.

Радно вријеме сајма је од 10 до 20 часова, а радно вријеме посљедњег дана је од 10 до 18 часова. Цијена улазнице је симболичну једну конвертибилну марку.

У оквиру сајма биће приређено и неколико панел-дискусија на којима ће учествовати књижевници, лингвисти, издавачи и професори. На већ поменутој панел-дискусији “Изазови савремене књижевности” говориће и књижевница Тања Ступар-Трифуновић, професор и књижевни критичар Игор Симановић, те књижевник Берислав Благојевић. Друга панел-дискусија “Језик и медији” биће одржана 12. септембра, а учесници су лингвиста Милорад Телебак, лингвиста Горан Милашин и књижевник Марко Шелић. На панел-дискусији “Актуелна питања у издаваштву” говориће представници Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Удружења издавача РС (Ненад Новаковић), издавачке куће “Имприматур” (Борис Максимовић), Министарства просвјете и културе РС (Данијела Павловић) и Народне и универзитетске библиотеке РС (Љиља Петровић-Зечић).

У оквиру 24. Међународног сајма књиге биће одржани и четврти Међународни књижевни сусрети у организацији Удружења књижевника Републике Српске, а током трајања сајма биће приређиване и дневне књижевне промоције актуелних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана