Војин Ћетковић, глумац, за “Глас Српске”: Савремено друштво руши темеље породице

Илијана Божић
Војин Ћетковић, глумац, за “Глас Српске”: Савремено друштво руши темеље породице

Сваки човек треба да има тајне, али исто тако мора да има и некога коме може да каже све. Али у принципу, ако кажете све некога ћете увредити, тако да у томе, што није све отворено, и јесте лепота живота.

Казао је то у разговору за “Глас Српске” глумац Војин Ћетковић говорећи о серији “Тајне винове лозе” у којој игра једног од главних јунака Вука Томовића, а која је од почетка приказивања освојила срца публике.

- С друге стране сматрам да немате права да кажете сваком у лице оно што мислите - додао је Ћетковић.

ГЛАС: Вук Томовић је емотивно неиспуњен, посвећен послу и могло би се рећи човјек на животној прекретници. Чиме би требало да се водимо у животу па да достигнемо задовољство и склад?

ЋЕТКОВИЋ: Кад бих знао било би прелепо. Довољно је да трагамо за тим. Срео сам људе који су испуњени, али знате, увек је то некако на пола. О томе су многи паметни људи говорили.

ГЛАС: Шта покреће Вука Томовића?

ЋЕТКОВИЋ: Прво га је покретала његова амбиција да направи винарију, а онда се заљубио, поново. Љубав је увек била најбољи покретач.

ГЛАС: У серији су приказани прилично нарушени породични односи. Колико је у данашњем времену, када све мање имамо времена једни за друге, важно сачувати породични мир и топлину?

ЋЕТКОВИЋ: Све је урађено да породица не успе као основна ћелија друштва. Све, почевши од филмова, од тога шта је најважније у животу. Почевши од те нове филозофије да је живот сам по себи највреднија ствар и очување њега самог, без икакве идеје. И пропаганда, и телевизија, и прича о здравој исхрани, рекламе су искључиво за неке болести, само се о томе прича, и модерни начин живота, све то ради против породице. Човек, и поред велике љубави коју осећа за неким, мора да уложи велики напор да би очувао породицу.

ГЛАС: Како да поред свега тога сачувамо здрав дух, како Ви превазилазите препреке тог типа?

ЋЕТКОВИЋ: Све зависи од човека до човека. Мени није много тешко зато што се бавим тиме чиме желим да се бавим, задовољан сам како то иде и како изгледа. Задовољан сам породичним животом и то је једини начин превазилажења.

ГЛАС: Сарађивали сте са младим колегама, како видите српску глумачку и културну сцену у будућности?

ЋЕТКОВИЋ: Једно време је било затишје, међутим сад се појавила нова генерација глумаца који су фантастични. Талентовани су и разумеју време у ком живе. Оно што нам недостаје су млади редитељи, који би такође требало да одговоре на изазов новог времена. Ако глумци буду имали редитеље који могу да их воде биће све у реду и бићемо безбрижни.

ГЛАС: Шта је оно што бисте савјетовали младим глумцима који су тек на почетку?

ЋЕТКОВИЋ: Пре свега да буду здрави, физички и психички. То је веома важно, јер глума не траје годину, две, три или десет. Требало би да схвате да је то процес који траје понекад и до 60. па и 70. године.  С друге стране требало би да свако сачека своје време. Треба бити здрав и стрпљив.

ГЛАС: Живимо у периоду пандемије, какве је све изазове ставила пред глумачку професију, снимали сте, како је то све изгледало?

ЋЕТКОВИЋ: Серије смо радили све време под пресијом да можемо да се разболимо, зато што нисмо имали права да носимо маску нити смо имали права да имамо било какву заштиту на лицу. Сцене неких контаката смо свели на минимум. Наравно да је то утицало и на квалитет. Међутим, први пут, поред забавне и едукативне природе серија, ми имамо и задатак да људе држимо код кућа. Имамо и ту неку здравствену функцију. Снимљено је око  четрдесетак серија, колеге су биле јако храбре, јер овај вирус оставља последице на плућима, а глумац кад повреди плућа онда ту нема приче о позоришту. Много смо ризиковали, али надам се да смо тиме доста живота спасили.

ГЛАС: Публика ће имати прилику да Вас гледа и у серији “Краљ” у којој глумите патријарха Димитрија. Колико је значајна његова појава током тридесетих година прошлог вијека?

ЋЕТКОВИЋ: У серији “Краљ” имао сам две мале, кратке сцене тако да ту нема великог простора. Шотра увек, кад прави серију, прикаже историјски фолклор тог времена, прикаже који су то људи били који су живели у то време. Увек се појављују писци, војсковође и много људи тако да гледаоци стекну утисак о времену.

ГЛАС: У серији “Тома” играте Драгана Николића.

ЋЕТКОВИЋ: И то је, такође, само појава. Играо сам Гагу, Срђан Тодоровић је играо Бору Тодоровића, свог оца. Бијела је исто урадио као и Шотра. Серија је слика тог времена. Било ми је велико задовољство да играм Гагу, био сам јако добар са њим и са Миленом, тако да ми је била велика част.

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период? Када Вас можемо очекивати у Бањалуци?

ЋЕТКОВИЋ: Наше је да планирамо и да имамо планове, а шта ће се од тога остварити то је велико питање. Скоро сам био у Бањалуци после дуго времена, снимао сам једну сцену за серију “Адвокадо” где играм извесног пророка Станкета. Видео сам се с пријатељима, тако ми је недостајала Бањалука да не могу да Вам опишем.

ГЛАС: Како Вам изгледа ситуација на пољу културе у Бањалуци, с обзиром на то да је снимљена серија “Кости”, сада се снима “Адвокадо”?

ЋЕТКОВИЋ: Створила се једна екипа глумаца, редитеља и драматурга и мислим да је томе понајвише допринела ваша Академија умјетности и Народно позориште. Ту има фантастичних глумаца. Са Кољом сам студирао тако да се познајемо дуго, а у Бањалуци постоји једно здраво и озбиљно уметничко језгро. Не видим разлога да не буде још серија. Наш народ воли да гледа и домаће серије и филмове тако да постоји потражња. 

Књига

ГЛАС: Недавно је објављена књига о Небојши Глоговцу, колико је постојање такве књиге важно за све његове поштоваоце и пријатеље?

ЋЕТКОВИЋ: Пристао сам да говорим у тој књизи на наговор његове породице, њима је то било важно. Ту ствар почиње и завршава се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана