Владимир Ђукановић, етнолог Музеја РС о истраживању цркви брвнара за “Глас Српске”: Чудесни чувари традиције

Илијана Божић
Владимир Ђукановић, етнолог Музеја РС о истраживању цркви брвнара за “Глас Српске”: Чудесни чувари традиције

БАЊАЛУКА - Српски народ је кроз бурну историју борбом успио да сачува традицију културе и духовности, а захваљујући домишљатости у тешким временима отоманске владавине настале су мале дрвене цркве брвнаре.

Око њиховог настанка испредале су се бројне легенде, обавијене велом тајне прелазиле су с једног мјеста на друго остављајући Турке у чуду.

Етнолог Владимир Ђукановић спровео је теренско истраживање о легендама и истини о “чудесном прелијетању” цркви брвнара, а за “Глас Српске” казао је да је 2000. године први пут обишао бањалучку епархију. 

- Тада сам на терену прикупио податке о 11 цркава брвнара и легенде које се односе на њих. Двадесет година касније, обишли смо њих 15. У периоду од 20 година изграђене су двије потпуно нове, у Љубачеву и на Имљанима, а двије старе су обновљене - рекао је Ђукановић.

Нагласио је да ће у монографији “Цркве брвнаре у околини Бање Луке - легенде и истине”  бити приказано 15 цркава брвнара и више од 30 легенди.

- Познато је да су  Турци забрањивали изградњу православних богомоља, а и ако би одобрили  захтијевали би да се оде у Цариград по одобрење. То је нашим људима прије 300 година било немогуће. Турци су смишљали разне препреке говорећи да се црква направи на језеру или на удаљеном, запуштеном мјесту. Људи су се преко ноћи скупљали и затрпавали то језеро кришом и градили цркву - објаснио је Ђукановић.

Истакао је да је најзначајнија легенда  о прелијетању цркава брвнара.

- Када би било речено да се црква направи на удаљеном мјесту  људи би ту припремили грађу, али за ноћ би је пренијели и на жељено мјесто и изградили збуњујући Турке - казао је Ђукановић.

Додао је да легенде показују и домишљатост нашег народа, те да кроз легенде у књизи жели, на другачији начин, да прикаже живот српског православног становништва  у вријеме турске владавине.

 - Истраживањем које смо спровели пронашли смо нове легенде. У  цркви у Макарићима, у Имљанима пронашли смо штап за који се вјерује да је од  Јована Крститеља. Тај штап је чудотворан, износи се једном годишње из цркве и сваки пут  када би био изнесен дошло би до промјене времена. Ако би било топло и сунчано, кад се штап изнесе почела би киша и обрнуто - испричао је Ђукановић.

Додао је да се легенде  стваране у циљу очувања  православне вјере, те да се у томе огледа и значај монографије.

- Књига ће приказати фотографије које сам прикупио од колега, а које датирају из двадесетих и педесетих година прошлог вијека, те моје фотографије из 2000. и 2020. године. Тако ћемо имати увид у  њихов развој. Након Првог свјетског рата оне су  биле порушене и у веома лошем стању. Педесетих година,  у доба комунизма, стање је било још лошије - навео је Ђукановић и додао да је  тек након Одбрамбено-отаџбинског рата, тачније 2000. године почела њихова реконструкција.

Нагласио је да су тек двадесет година послије тога све цркве брвнаре обновљене.

- Велика њих је заштићена и реконструисана. Када сам 2000. године обилазио цркву брванру у Јаворанима она је била потпуно девастирана, кров је био на земљи, а сада је потпуно стављена у функцију. У Крупи на Врбасу била је покривена лимом и није радила, али  сада је реконструисана и оспособљена - појаснио је Ђукановић.

Додао је да је веома занимљиво да у цркви брвнари у Имљанима, гдје има и нова црква,  људи могу у брвнари да се вјенчају и крсте.

- Оне су веома малих димензија, имају облик куће када се гледају споља. Грађене су од храстових или јелових брвнара. Најстарије датирају из 16. и 17. вијека и препознатљиве су по томе што нису  имале прозоре.  Касније у 18. и 19. вијеку добиле су их. Оне најстарије немају олтар, наос и пронаос. Некад су изгледале као кућа а основно препознавање је био крст на крову - закључио је Ђукановић.

Додао је да је  Свети Сава  рекао “Тамо гдје нема могућности да се направи црква зидана, нека се направи бар испод дрвета” што значи  да је било важно исповиједати хришћанство без обзира на који начин.

Планови

Ђукановић је истакао да је план  да монографија изађе до краја  љета.

- У другом дијелу монографије, академски сликар Бранко Јунгић ће осликати сваку легенду. Књига ће бити прилагођена дјеци основношколског узраста, да им буде занимљиво. Сљедеће године планирам да напишем књигу о црквама брвнарама на простору цијеле Републике Српске. Има их у околини Рудог, Вишеграда, на Романији - казао је Ђукановић и додао да је циљ да се прикаже  културно-историјско насљеђе Српске како њеним становницима тако и свијету. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана