“Весели четвртак” издао луксузни интеграл “Пуебло”: Српски допринос Загору

Бранислав Предојевић
“Весели четвртак” издао луксузни интеграл “Пуебло”: Српски допринос Загору

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Весели четвртак” наставила је своју серију објављивања луксузних интеграл стрипова “Загор”, са трећим издатим албумом под називом “Загор: Пуебло”.

Занимљиво је да ово колекционарско издање садржи четири приче редовног серијала “Загор”, који је за “Бонели” радио славни српски стрип аутор Бане Керац и остварио прву сарадњу са чувеним италијанским издавачем. Специјално за ову прилику интеграл красе предговор “Бонелијевог” уредника и сценаристе Морена Буратинија, затим поговор искусног српског уредника и писца Васе Павковића, те Керчева насловна страна нацртана ексклузивно за ово издање. Такође, ту су и првобитне верзије кључних табли стрипа, које сада одговарају оригиналној визији новосадског умјетника, без редакцијских измјена.

Морено Буратини у предговору стрипа истиче да је за њега рад са аутором ових епизода била велика част и чисто уживање.

- Желим прије свега да захвалим сјајном Банету Керцу што је нацртао ову сјајну насловну страну. Велика ми је част што знам да је Бане, мајстор стрипова коме се дивим и чији рад студирам, желио да искористи моју скицу као почетни наговјештај, направљену у своје вријеме као приједлог и онда остављен. Обогатио га је, модификовао, уљепшао како је само он способан и направио овај драгуљ од корице за српско издање своје сторије објављене 2019. године - написао је Буратини.

Он је захвалио нашем умјетнику на труду, поредећи ову сарадњу са својим искуством у раду са Галијаном Феријем када је био почетник.

- За мене је наш заједнички рад био велика привилегија. Ово је иста радост коју сам осјећао када је Галијано Фери желио да искористи моје цртеже као инспирацију за двије насловнице “Загора”  у епизодама “Плезент Поинт” и “Индијанска магија”. То је била чиста емоција  - навео је славни сценариста.

Издање садржи четири епизоде серијала “Загор Гигант”, оригинално објављене у Италији током 2019 године: “Долина споменика”, “Пустињска експедиција”, “Тајанствени пуебло” и “Ватрени фетиш”,  док су као дио редовне “Загор” серије на српском језику изашле у “Веселом четвртку” од броја 174. до 177. уз насловне стране италијанског цртача Александра Пиченелија.

Интеграл албум је у тврдом повезу на импресивних 328 црно-бијелих страна. Треба поменути да је ова издавачка кућа током претходне године издала још два луксузна интеграла: “Загор: Дух са секиром” и Загор: Дарквудске приче”, који су одлично примљени од стране публике и критике.

Историја

Загор се као јунак појавио 15. јуна 1961. године у Италији у епизоди “La foresta degli agguati” објављеној од стране легендарне “Бонели” продукције.

Само седам година касније у издању новосадског “Дневника” у оквиру њихове едиције “Златна серија” излази поменута прва епизода преведена на српски језик под називом “Насиље у Дарквуду”, а Дух са сјекиром, како гласи индијанско име овог јунака, након Апенинског убрзо постаје и феномен Балканског полуострва. Број епизода “Загора” надмашио је цифру од 1.200 издања, а уз специјалне едиције, репринте и остале колекционарске пројекте, та бројка је надмашена, убједљиво свједочећи о феномену овог јунака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана