“Veseli četvrtak” izdao luksuzni integral “Pueblo”: Srpski doprinos Zagoru

Branislav Predojević
“Veseli četvrtak” izdao luksuzni integral “Pueblo”: Srpski doprinos Zagoru

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Veseli četvrtak” nastavila je svoju seriju objavljivanja luksuznih integral stripova “Zagor”, sa trećim izdatim albumom pod nazivom “Zagor: Pueblo”.

Zanimljivo je da ovo kolekcionarsko izdanje sadrži četiri priče redovnog serijala “Zagor”, koji je za “Boneli” radio slavni srpski strip autor Bane Kerac i ostvario prvu saradnju sa čuvenim italijanskim izdavačem. Specijalno za ovu priliku integral krase predgovor “Bonelijevog” urednika i scenariste Morena Buratinija, zatim pogovor iskusnog srpskog urednika i pisca Vase Pavkovića, te Kerčeva naslovna strana nacrtana ekskluzivno za ovo izdanje. Takođe, tu su i prvobitne verzije ključnih tabli stripa, koje sada odgovaraju originalnoj viziji novosadskog umjetnika, bez redakcijskih izmjena.

Moreno Buratini u predgovoru stripa ističe da je za njega rad sa autorom ovih epizoda bila velika čast i čisto uživanje.

- Želim prije svega da zahvalim sjajnom Banetu Kercu što je nacrtao ovu sjajnu naslovnu stranu. Velika mi je čast što znam da je Bane, majstor stripova kome se divim i čiji rad studiram, želio da iskoristi moju skicu kao početni nagovještaj, napravljenu u svoje vrijeme kao prijedlog i onda ostavljen. Obogatio ga je, modifikovao, uljepšao kako je samo on sposoban i napravio ovaj dragulj od korice za srpsko izdanje svoje storije objavljene 2019. godine - napisao je Buratini.

On je zahvalio našem umjetniku na trudu, poredeći ovu saradnju sa svojim iskustvom u radu sa Galijanom Ferijem kada je bio početnik.

- Za mene je naš zajednički rad bio velika privilegija. Ovo je ista radost koju sam osjećao kada je Galijano Feri želio da iskoristi moje crteže kao inspiraciju za dvije naslovnice “Zagora”  u epizodama “Plezent Point” i “Indijanska magija”. To je bila čista emocija  - naveo je slavni scenarista.

Izdanje sadrži četiri epizode serijala “Zagor Gigant”, originalno objavljene u Italiji tokom 2019 godine: “Dolina spomenika”, “Pustinjska ekspedicija”, “Tajanstveni pueblo” i “Vatreni fetiš”,  dok su kao dio redovne “Zagor” serije na srpskom jeziku izašle u “Veselom četvrtku” od broja 174. do 177. uz naslovne strane italijanskog crtača Aleksandra Pičenelija.

Integral album je u tvrdom povezu na impresivnih 328 crno-bijelih strana. Treba pomenuti da je ova izdavačka kuća tokom prethodne godine izdala još dva luksuzna integrala: “Zagor: Duh sa sekirom” i Zagor: Darkvudske priče”, koji su odlično primljeni od strane publike i kritike.

Istorija

Zagor se kao junak pojavio 15. juna 1961. godine u Italiji u epizodi “La foresta degli agguati” objavljenoj od strane legendarne “Boneli” produkcije.

Samo sedam godina kasnije u izdanju novosadskog “Dnevnika” u okviru njihove edicije “Zlatna serija” izlazi pomenuta prva epizoda prevedena na srpski jezik pod nazivom “Nasilje u Darkvudu”, a Duh sa sjekirom, kako glasi indijansko ime ovog junaka, nakon Apeninskog ubrzo postaje i fenomen Balkanskog poluostrva. Broj epizoda “Zagora” nadmašio je cifru od 1.200 izdanja, a uz specijalne edicije, reprinte i ostale kolekcionarske projekte, ta brojka je nadmašena, ubjedljivo svjedočeći o fenomenu ovog junaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana