Успјех Српског пјевачког друштва Вила из Приједора: Побједа испјевана златним гласовима

Снежана Тасић
Успјех Српског пјевачког друштва Вила из Приједора: Побједа испјевана златним гласовима

Приједор - Српско пјевачко друштво "Вила" из Приједора, под диригентском палицом Аљоше Новаковића, освојило је Гран при Деветог охридског хорског фестивала.

Чланови овог хора главну награду су освојили након што су као један од добитника прве награде жирија учествовали у финалном надметању са четири најбоља хора на овом такмичењу. Ипак Приједорчани су побиједили јаку конкуренцију Камерног хора "Орфеј" из Словеније, Вокалног ансамбла "Рондо" из Пољске, Камерног хора "Хуго Волф" из Словеније и хора "Рес Миранда" из Србије. Осим титуле најбољег хора, "Вила" је освојила награду за најбоље извођење духовног дјела (Рахмањинов - Богородице дјево) као и за маестрално извођење композиције "Алелуја", предсједника фестивала Запра Запрова.

Док још сабира утиске, диригент хора Аљоша Новаковић за "Глас Српске" истиче да је, иако нескромно звучи, побједа ипак очекивана.

- Наиме, прошле године сам био члан жирија на овом фестивалу и знао сам шта се тражи. Да је ово био мој први одлазак на Охридски фестивал, не бих био тако сигуран - казао је Новаковић.

Чланови хора су, како каже, са великим емоцијама примили све одлуке жирија и награде и додаје да је учешће на овом догађају за "Вилу" ново и вриједно искуство.

- Ријеч је о јединственом догађају, гдје се хорови представљају једни другима, потом сви хорови наступају у граду, на риви, у исто вријеме, на размаку од неколико метара са својим композицијама и својим заставама, гдје се представљају туристима и грађанима овог града - прича Новаковић.

У свему томе су се, наглашава, добро снашли.

 - Када сви учесници фестивала пјевају "Македонско дјевојче" и "Биљана платно белеше" и када им диригује предсједник фестивала у сали од 600-700 људи, то је нешто што се неће лако заборавити - рекао је Новаковић.

Подсјетио је и да "Вила" није професионално друштво већ постоји и зависи искључиво од ентузијазма чланова хора и његовог рада са њима.

- Када сам преузео вођење хора "Вила" моја жеља је била да хор превазиђе локалне оквире, тако да његујемо и духовне композиције, али и широк спектар свјетовне музике. Као ентузијаста у томе сам успио и чланови хора виде у мени ту енергију, коју преносим на њих и радимо и путујемо, наступамо и, ето, награђивани смо - истиче Новаковић.

Наступом у Охриду, како каже Новаковић, хор је достигао свој врхунац.

- Прилазили су нам диригенти и пјевачи са академија на пробама и када су нас слушали, говорили су да ми пјевамо нестварно, а то је зато што смо били најљепши и најмлађи хор који је учествовао против јако добрих хорова и хор који има душу - рекао је Новаковић.

Колико год су у овом моменту срећни, нажалост, убрзо стиже и удар реалности, јер убрзо стиже јесен, већина чланова одлази на студије, тако да се побједничка екипа расипа.

- Не дешава се то први пут, смјена генерација је редовна. Из пепела се увијек диже нова генерација и увијек нека нова снага, тако да вјерујем да је пред "Вилом" још много квалитетних наступа на великим фестивалима и да награде неће ни у будућности изостајати - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана