Уручене награде побједницима конкурса "Републико Српска у срцу те носим"

Срна
Foto: гс

БИЈЕЉИНА- Награде побједницима 15. Литерарног и ликовног конкурса о теми "Републико Српска у срцу те носим, тобом се поносим", који традиционално организује Градска борачка организација за ученике основних школа регије и града Бијељина, уручене су вечерас на свечаној академији у Галерији Центра за културу "Семберија".


Прво мјесто у категорији литерарних радова освојила је ученик Основне школе /ОШ/ "Алекса Шантић" из Угљевика Катарина Пајић, друго мјесто припало је Нини Стојановић из ОШ "Свети Сава" у Бијељини, а треће Теодори Пејчић из ОШ "Доситеј Обрадовић" из Сувог Поља.

У категорији ликовних радова прво мјесто је припало Дајани Радић из ОШ "Свети Сава" из Бијељине, друго Ањи Васић из ОШ "Петар Петровић Његош" из Велике Обарске, а треће Невенки Стевановић из ОШ "Дворови" из истоименог мјеста.

Ученици који су освојили прва три мјеста, у обје категорије, добили су десетодневно љетовање у оквиру пројекта "Социјализације дјеце Републике Српске", у организацији Фонда дјечије заштите Српске.

Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је новинарима да овај конкурс организују с циљем да би младима приближили шта се дешавало током рата деведесетих година.

"Желимо да им приближимо како су њихови дједови, очеви учествовали у стварању и одбрани Републике Српске", навео је Стевановић и додао да се на конкурс одазавало доста дјеце која су на свој начин показала љубав према Српској.

Градоначелик Бијељине Љубиша Петровић истакао је да младе гренерације кроз ликовне и литерерне радове о Републици Српској показују одраслима да су спремни преузети одговорност за Српску.

Петровић је навео да је потребно у школама причати шта се дешавало кроз историју, од проглашења Републике Српске до њене одбране у рату.

Добитник прве награде за литерарни рад Катарина Пајић рекла је да је инспирацију за пјесму пронашла у љубави према Републици Српској.

"Сматрам да је ова пјесма пројектор љубави, али и оружје којим се боримо за опстанак српског језика и књижевности, али и саме Републике Српске", навела је Пајићева.

Добитник првог мјеста за ликовни рад Дајана Радић рекла је да је јако срећна због освојене награде, јер се исплатио сав труд и рад који је уложила у радове.

Она је навела да је послала два рада, а да је побједник цртеж на коме је насликала све познате личности из Републике Српске.

У Спомен-соби погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Музеју прво су уручене захваалнице свима који су подржали организацију овог конкурса, а пристутнима је одржан историјски час.

Након тога, у Галерији Центра за културу "Семберија" присутни су могли да погледају дио ликовних награда, а градоначеник Петровић је уручио награде, уз пригодан културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана