Умро књижевник Владимир Настић

М. К.
Умро књижевник Владимир Настић

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - У Сарајеву је у четвртак, у 76. години, преминуо савремени српски пјесник Владимир Настић, који ће својим обимним књижевним опусом и топлином којом је зрачио остати у трајном сјећању бројних поклоника његове писане ријечи.

Владимир Настић рођен је 1934. године у Оџаку код Невесиња. Нижу реалну гимназију завршио је у Невесињу, Учитељску школу у Мостару, а Вишу педагошку школу и Филозофски факултет, Одсјек историје, у Сарајеву. Објавио је више књига поезије. Настић ће остати упамћен и по својим прозним дјелима.

Посљедња објављена Настићева књига је збирка поезије "Овдје живе мртви", у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

- Владимир Настић је изданак златног доба српске књижевности настале у стегама комунизма. Требало је тада рећи оно што мислиш, а водити рачуна да то многи погрешно не окарактеришу и оцијене. Упркос томе, Настић је родољубиви пјесник у правом смислу ријечи. Он је истински Шантићев и Дучићев потомак поносне Херцеговине, коју је опјевао у свим својим књигама - рекао је предсједник Подружнице сарајевско-романијско-дринске Удружења књижевника РС Недељко Зеленовић. У току свог веома плодног стваралачког рада Настић је обављао и функцију предсједника Удружења књижевника Српске, а био је и члан Удружења књижевника Србије.
Сахрана Владимира Настића је данас (субота) у 13 часова на гробљу Миљевићи у Источном Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана