Умро књижевник Драгољуб Јекнић

Srna
Умро књижевник Драгољуб Јекнић

БЕОГРАД - Српски књижевник и новинар Драгољуб Јекнић преминуо је у Београду у 79. години.

Јекнић је умро јуче у београдском насељу Сремчица, гдје ће бити и сахрањен, а датум и вријеме биће накнадно саопштени, потврдили су Срни чланови породице. Драгољуб Јекнић је рођен 1940. године у Бијелом Пољу у Црној Гори. Завршио је средњу војну школу смјер инжењер, а студирао је руски језик и књижевност.

Објављивао је пјесничке, критичке, есејистичке, драмске, прозне и друге текстове у великом броју листова и часописа. Био је заступљен у бројним антологијама и енциклопедијама, а текстови су му превођени на словеначки, македонски, енглески, румунски, турски, арапски, албански, пољски, мађарски, бугарски и друге језике. Пјесме и приче за дјецу годинама су му објављиване у читанкама за основне школе у БиХ и Црној Гори. Сада се објављују у читанкама у Републици Српској.

Од 1972. до 1988. године имао је статус слободног умјетника и бавио се искључиво књижевним радом. До избијања рата и распада СФР Југославије 1992. године био је члан Удружења књижевника БиХ и Удружења књижевника Југославије, секретар Подружнице књижевника града Сарајева и директор Међународне књижевне манифестације "Сарајевски дани поезије". Средином деведесетих радио је као новинар у Новинској агенцији Републике Српске - СРНА. Био је један од покретача и уредника листа "Српска војска", коментатор листа "Јавност" и дописник листа Војске СР Југославије "Војска"

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана