Умро Есад Арнауталић, један од оснивача сарајевске поп-рок школе

klix.ba
Умро Есад Арнауталић, један од оснивача сарајевске поп-рок школе

Сарајево - Врсни музичар, композитор и диригент маестро Есад Арнауталић преминуо је синоћ у Сарајеву, потврдио је за klix.ba његов дугогодишњи пријатељ Вехид Гунић. Арнауталић је био најпознатији као један од оснивача најпопуларније сарајевске и једне од најпопуларнијих југославенских поп-рок група Индекса.

Са Есадом Арнауталићем започела је фаза поп и рок музике. То је човјек који је утемељио фестивале "Ваш шлагер сезоне", "Мали шлагер", "Први аплауз" и "Дјечији шлагер", који је аутор европског евергрина "Куд плови овај брод" који је 1970. године пјеван на Опатијском фестивалу. Есад Арнауталић је дириговао на три такмичења за пјесму Евровизије.

Он је окупио музичаре какве БиХ никада више неће окупити на једном пројекту који се зове "Музика расположења".

Аутор је значајних музичких дјела за позориште, филм и телевизијске серије, међу којима су најпознатије теме за игране филмове "Мирис дуња", "Ово мало душе", "Азра" и "Савршени круг".

У септембру ове године у сарајевском насељу Добриња, на Тргу бранилаца Добриње постављена је и клупа која је посвећена овом великом маестру. Клупа је постављена на путу између његовог стана и продавнице до које је ишао, како би се одморио, јер је ријетко излазио из стана и то му је био напоран процес.

Арнауталић је рођен 28. фебруара 1939. у Сарајеву. Почетком 1960-их почиње радити на Радију Сарајево као музички уредник и продуцент и постаје један од кључних музичких стручњака који су својим захтјевима да се локални млади аутори почну бавити аутентичним ауторским стваралаштвом, умјесто тадашњег уобичајеног копирања и препјева свјетских поп хитова, широм отворили врата првој генерацији будуће сарајевске поп школе, међу којима су Индекси постали пионири и њени родоначелници.

Добитник је награде Даворин за животно дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана