Умјетност у служби хуманости

Александра Маџар
Умјетност у служби хуманости

Бањалука - Хуманитарне представе и концерти само су дио активности које су у Републици Српској покренуле институције културе и ствараоци, како би се и кроз умјетност помогло становништву погођеном поплавама.

Велики је број домаћих умјетника који неуморно помажу у акцији прикупљања и паковања помоћи, као и оних који су на терену и чисте или спасавају поплављене куће.

Бањалучка Академија умјетности, у сарадњи са Народним позориштем РС и Музејом савремене умјетности РС, формирала је јуче тим за одлазак у Добој, у акцију чишћења тамошњег Центра за културу.

На сцени националног театра Српске до суботе ће играти представе, а новац од улазница биће уплаћен на хуманитарни рачун. Посјетиоци који желе да помогну угрожена подручја имаће прилику да вечерас погледају комедију "Жиранти", сутра драму "Четрнаеста", а у суботу "Ожалошћену породицу" Бранислава Нушића. Њихов примјер слиједе и у Градском позоришту "Јазавац", гдје је за петак најављен комад "Цело тело ту ме боли", а сви који дођу, осим новца за улазницу, моћи ће да оставе и пакете у холу овог театра.

Неуморни су и волонтери који су удружени на пунктовима у бањалучком Дому омладине и Дјечијем позоришту РС. Осим пакетића за најмлађе, који се свих ових тешких дана пакују за малишане, ДПРС ће извести и двије представе, "Краљ жабац" и "Чаробњак из Оза", како би и на тај начин прикупили новац за помоћ.

Бањалучко студентско позориште посебну пажњу посветило је помоћи за бебе, па ће комад "Дванаест звјездица" бити изведен вечерас у 22.10 часова на сцени Дома омладине, како би се прикупила храна, хигијенска средства и пелене искључиво за бебе.

Хуманитарна представа "Вечера будала" Позоришта Приједор вечерас у 20 часова гостује у Културном центру Градишка.

У поплављеним градовима оштећени су и библиотечки фондови, као и техничка опрема неопходна за рад. У Бањалуци је вода ушла у Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица, а директор ове институције Желимир Радиновић каже да је штета велика, али да санирају објекат.

- Народна и универзитетска библиотека РС покренула је акцију прикупљања књига и опреме како би се поплављене библиотеке могле што прије оспособити за рад. Сви који желе могу да донесу књиге и рачунаре на пулт у библиотеци - рекла је Тања Ступар-Трифуновић из националне библиотеке.

"Заједно можемо све"

Музички састав "Аифел" из Бањалуке, који чине Ведран Гаврић и Дејан Зорић, написао је и снимио пјесму коју цијелом душом посвећују свим жртвама катастрофалне поплаве која је задесила наш регион.

- Свјесни смо колико је тешка ситуација и колико ће времена бити потребно да се опоравимо. Ово нас је само подсјетило да ипак једни без других, ма ко они други били, не можемо. О томе говори и наша пјесма - истакли су они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана