Умјетничко искуство мајки и беба

Александра Маџар
Умјетничко искуство мајки и беба

Бањалука - Невјероватно снажне и чисте емоције и њежност, која се може осјетити само у присуству оних најмлађих, дјеце и беба, као најљепша чаролија обасјали су сцену Дјечијег позоришта Републике Српске.

Призор из бајке, гдје су бебе, као пахуље, на савршено бијелој сценографији, рађеној управо за њих, пузале и причале само њима познатим језиком, био је дио премијерног извођења прве представе за бебе "Тачка на излету" у режији Александра Пејаковића. Он је инспирацију и мотиве за ову представу пронашао у истоименој књизи Предрага Бјелошевића.

У сриједу поподне све у Дјечијем театру било је концентрисано управо на најмлађе посјетиоце. Мајке нису имале разлога за бригу, јер се креативна екипа која је радила на овој представи потрудила да направи кутак за дојење и пресвлачење, да малим гледаоцима ништа не би недостајало.

Сједишта су била празна, док се на сцени дешавала магија. Двадесет мајки са бебама биле су на даскама театра заједно са глумицама, које су суптилним кореографијама изазивале реакције најмлађих. Оно што је дало посебну драж су поклони за мајке и бебе, које је обезбиједио Кабинет Владе Републике Српске.

Задовољство послије премијере није крио ни редитељ, који је најавио да ће сљедећа извођења комада трајати дуже од двадесет минута.

- Бебе су одлично реаговале и на кореографију и на интеракцију. Срећан сам јер осјећам да ће ово бити гледана представа, с обзиром на то да је нешто потпуно ново на нашој позоришној сцени. Сљедећи пут сигурно ће се играти дуже него што смо замислили, вјероватно од 35 до 40 минута, јер је бебама било јако занимљиво - казао је Пејаковић.

На важност овог комада, намијењеног бебама од шест до осамнаест мјесеци, указао је и директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић.

- Овај пројекат улази у сферу експеримента у театру, који није непознат. Рађено је доста представа за бебе у Београду, Загребу и у свијету, али код нас је ово први пут - додао је он.

Посебан значај у раду на овој представи дала је примаријус доктор Весна Новаковић, педијатар неонатолог, чије су сугестије биле неопходне.

- Веома сам срећна што сам део овог пројекта. Иако сам свој цели радни век посветила раду са бебама и мислила да све знам о њима, нисам размишљала о томе које је право време када беба треба да доживи своје прво уметничко искуство - испричала је Новаковићева.

Истичући да је посебну драж дала топла сценографија и костимографија, потврдила је да никад није рано да беба доживи своје прво умјетничко искуство.

- Морам признати да су бебе биле опуштеније од мама. Маме су те које се увек много брину. Лепо су реаговале, ми нисмо инсистирали на интеракцији већ смо им дозволили да се понашају како желе. Неке су пузале, неке седиле код мајке у крилу, смејале се, пружале руке, одговарале покретом - рекла је Новаковићева.

Уз музику Моцарта и Брамса, веома успјешно свој необичан глумачки задатак обавиле су Свјетлана Андрић, Ана Анђелић, Божана Бијелић, Зорана Шуман и Александра Спасојевић.

Сценографија

Сценограф Берина Шушчевић нагласила је да мајке које у будућности буду долазиле са бебама немају разлога за бригу, јер је сценографија рађена тако да се сваки дио пере машински.

- Ријетке су ситуације гдје су бебе у контакту, па је рад на овом пројекту био заиста интересантан. Инспирација за сцену била је пјесма "Слон у позоришту" - казала је умјетница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана