Умјесто у скупштинским пронашли се у репликама Нушићевих комада

Мирна Пијетловић
Умјесто у скупштинским пронашли се у репликама Нушићевих комада

Бањалука - Одлазак на представу "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића у режији Николе Пејаковића у уторак увече у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, био је све само не обичан одлазак у позориште.

Сви они љубитељи театра који су купили карте и дошли да погледају овај комад у чуду су посматрали велики број новинарских екипа које су дочекивале ни мање ни више него посланике Народне скупштине Републике Српске који су организовано дошли, не да одрже сједницу него да погледају представу.

Поједини посланици нису баш били расположени да разговарају о театру, култури, омиљеним представама, писцима, па су у широком луку заобилазили новинарске екипе, док су они најхрабрији и, чинило се, најспремнији, са за ову прилику спремљеним градивом о Нушићу, радо изнијели своје утиске прије, али и послије одгледане представе.

Након завршетка представе своје утиске је за "Глас Српске" подијелио и предсједник парламента Недељко Чубриловић, из Демократског народног савеза, који каже да у позориште долази да гледа искључиво комедије.

- Ово је пракса да у одређеном периоду народни посланици посјете позориште и ово је најбољи вид сарадње између Народне скупштине РС и Народног позоришта РС - казао је Чубриловић.

Он је додао да је представа одлична, као и глумци и режија те истакао, као и сви посланици са којима смо разговарали, да је Нушић непревазиђен, увијек актуелан у сваком смислу.

Истакао је, такође, да посјета посланика позоришту нема никакве везе са Законом о позоришној дјелатности.

- То је прејудицирање неких ствари. Када је у питању закон, морам истаћи да ће он свакако бити на страни позоришта и културе. Да бисмо направили добар закон, ми морамо имати основ за то. Све сугестије умјетника и руководилаца позоришта ми ћемо уважити - рекао је Чубриловић.

Посланик из странке Напредна Српска, који се похвалио да је погледао комплетан репертоар националног театра, Адам Шукало био је расположен за разговор са новинарима.

- На крају летка за ову представу пише - историја се понавља, па је тако и у овој нашој ожалошћеној стварности. Ми, народни посланици као дио репертоара Бранислава Нушића, чија је једна од представа "Народни посланик", треба да покажемо прави примјер и да дамо подршку Народном позоришту РС. Мудар је потез руководства Народног позоришта да позове посланике да упознају позоришну дјелатност прије него што усвоје Закон о позоришној дјелатности - рекао је Шукало.

Он је додао да су добили карте на поклон, те да је одлучио да ће купити карту, као и сваки пут када дође на представу "како га не би прозивали".

Потпредсједник парламента Ненад Стевандић из Уједињене српске странке каже да у позориште иде са супругом, те да углавном долазе на премијере или гостовања других позоришта.

- У најљепшем сјећању ми је остала представа о генералу Милану Недићу - казао је Стевандић и додао да је гледао све представе које су рађене по Нушићевим текстовима, те да се народни посланици свакако могу пронаћи у тим представама.

- Неке можда то и повриједи, а неки то схвате као шалу. Сваком према његовом осјећају - казао је Стевандић.

Међу онима који не иду баш често у позориште је и Душица Савић, посланик Савеза независних социјалдемократа, али без обзира на то што није чест гост театра, Савићева кад год има времена прати дешавања у Дому омладине у Зворнику.

- Гледала сам Нушићевог "Народног посланика" и "Госпођу министарку" и, ево, сада "Ожалошћену породицу" - казала је Савићева.

Искрен је био и Желимир Нешковић, посланик Српске демократске странке, који каже да до сада није гледао представе рађене по Нушићевим дјелима у Народном позоришту РС, али да је био у Југословенском драмском позоришту прије осам мјесеци, гдје је гледао представу "Идиот".

Главни "кривац" за ову посјету је директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић, који је договорио са предсједником парламента да посланици долазе у позориште у току ове сезоне.

- Циљ нам је да, поготово народним посланицима који нису из Бањалуке, понудимо да умјесто у кафану стичу навику да долазе у позориште. Такође, жеља нам је да људи који одлучују о нашим судбинама виде шта је позориште, са каквим проблемима се сусрећемо и како ми то радимо, како би онда могли да нас, евентуално, критикују. Желимо да знају да новац уложен у културу није трошак већ инвестиција - закључио је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана