"Убиство под псеудонимом" - први српски крими роман женског ауторског тандема

Танјуг
"Убиство под псеудонимом" - први српски крими роман женског ауторског тандема

БЕОГРАД - Списатељице Верица Винсент Кол и Мирјана Узелац објавиле су недавно "Убиство под псеудонимом", први домаћи крими роман неког женског ауторског тандема, пишући га на даљину а да се претходно нису познавале, док су злочин су смjестиле у свијет српског књижевног издаваштва.

"Ликови списатељице криминалистичких романа и полицијског инспектора (у ''Убиству по псеудонимом'') ће свакако бити окосница наставка и јако се радујемо даљој сарадњи како нашег, тако и овог фиктивног тандема. Свакако планирамо и одвојене романе.

Заједничко писање је наша оаза", рекла је Узелац Тањугу.

До сарадње је дошло пошто је Винсент Кол у покушају да превазиђе списатељски блок, док је радила на новом наставку низа романа чији је главни јунак београдски приватни детектив Андреј Авакумовић Кум, схватила да би могла сарађивати са Узелац која иза себе има између осталог трилер "Џокеров усуд" (2020).

Већ годинама настањена на Малти Винсент Кол и Панчевка Узелац почеле су сарадњу "на даљину", а упознале су се уживо тек пре неки дан у Београду на представљању "Убиства под псеудонимом" у књижари "Делфи" издавачке куће "Лагуна".

Винсент Кол је рекла Тањугу да је коначно упознавање било "као када загрлите неког блиског кога познајте читавог живота".

"Пре него што је отпочео рад на ''даљину'' схватиле смо да имамо јако пуно додирних тачака у карактеру, сензибилитету, у интересовањима. Уз то смо увек биле једна другој утеха и подршка. Пријатељство се преточило у поверење, а ово кроз заједничко писање, кроз неку врсту игрице у којој смо неизмерно уживале, у књигу", рекла је Винсент Кол.

У "Убиству под псеудонимом" Тони Божиновски је интелектуалац, песник, преводилац, књижевни издавач и љубавник кога неко толико мрзи да има довољно разлога да му у редовним интервалима шаље умрлице са текућом годином као временом његове смрти. Роман се бави убиством једног прилично "мутног" издавача, а упитана колико су нека стварна искуства помогла да се осмисли радња или неке појединости, Винсент Кол је одговорила да је "много тога у роману измаштано, али нешто и није".

"Сигурне смо да много писаца има искуства са издавачима која би могла фино да се употребе у писању кримића, ако већ не као мотив за убиство, а оно као фини детаљ", рекла је Винсент Кол

. У кампањи поводом изласка романа није се помињало да је то прво домаће крими дело два женска аутора, јер Винсент Кол признаје да то Узелац и њој није било важно.

"Чим смо виделе да писање на тај начин функционише за нас је то постало нешто мање-више нормално. Али лепо је бити први у нечему", додала је Винсент Кол.

Описујући начин заједничког рада Винсент Кол је говорећи на промоцији романа у "Делфију" рекла да ни у једном тренутку нису имале проблем да се усагласе и да је она своје писање слала Узелац која би много тога изменила и убацила, и "тако је почео непрекидни процес дописивања, договарања".

"Ако бих писање у четири руке посматрала као свирање у четири руке, Верица би вероватно била Бах а ја Моцарт", додала је Узелац.

"Убиство под псеудонимом" Винсент Кол и Узелац су посветиле "свим ауторкама криминалистичких романа у земљи и региону које својом маштом и сензибилитетом дају јединствени допринос овом јединственом жанру".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана