У Паризу вече посвећено Желимиру Жилнику уочи филмског фестивала у Нормандији

Tанјуг
Foto: Танјуг

ПАРИЗ - Културни центар Србије у Паризу у сарадњи с филмским фестивалом À л'Ест организивао је вече посвећено српском редитељу Желимиру Жилнику који ће од данас до 17. Марта бити специјални гост тог престизног фестивала у Руану, у Нормандији.

Разговор са Жилником, једним од главних редитеља Новог југословенског филма (познатог као црни талас) из 1960-их и 1970-их и једним од најважнијих филмских умјетника источне Европе, водила је Наима Беркан, докторанд кинематографије на Сорбони и истраживач у области Новог југословенског филма. 

Вече у Културном центру Србије одржано синоћ, почело је приказањем два кратка Жилникова филма “Липањска гибања” (1969) и “Црни филм”(1971). 

Вече је била прилика да публика од Жилника, који је један од добитника Златног медвједа за најбољи филм на Берлинским филмском фестивалу, чује причу о танкој линији између документарног и фикције, о периодима и околностима у којима су његови филмови настали, и неколико анегдота које су пратиле нека од његових филмских остварења.

Након одговарања на питања из публике, како додају из Културног центра Србије у Паризу за Тањуг, на крају вечери приказан је дугометражни филм „Лијепе жене пролазе кроз град” (1986).

Културном догађају у Паризу присуствовале су бројне личности из филмског и уметничког свијета Париза, међу којима и директорка филмског програма Центра Помпидуа, Жудит Рево Далон (Јудитх Реваулт-д’Аллоннес).

Желимир Жилник ће од 13. до 17. марта бити специјални гост филмског фестивала À л'Ест, који се традиционално одржава у Руану, у Нормандији. 

Жилников долазак на фестивал помогао је Културни центар Србије у Паризу уз Министарство спољних послова Србије.

Жилникови бројни филмови, карактеристични за црни талас по критичком погледу на југословенско друштво, често се налазе између документарног и играног, истичући маргинализоване групе.

Између осталог, познат је по играном филму “Рани радови” из 1969. године, који је на Берлинском филмском фестивалу освојио награду Златни медвед за најбољи филм. 

Желимир Жилник добитник је и других престижних признања, а на недавно одржаном ФЕСТ-у додељена му је награда Београдски победник за изузетан допринос кинематографији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана