У Музеју савремене умјетности отворен нови простор за прву јавну специјализовану библиотеку за умјетност

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић и директор Музеја савремене умјетности Сарита Вујковић свечано су отвориле нови реконструисани простор у овој установи културе у којем ће бити смјештена прва јавна специјализована библиотека за умјетност у Српској.

Реконструисани простор зграде Музеја подразумијевао је адаптацију крова централног дијела зграде, санацију и адаптацију поткровних просторија намијењених за библиотеку, читаоницу и истраживачки центар за проучавање савремене умјетности.

Средстава у износу од 486.000 КМ обезбиједила је Влада Републике Српске 2018. године, када је на њеном челу била Цвијановићева.

"Када сам била на челу Владе Српске издвојили смо значајна средства за институције културе, а дио је дошао овдје у Музеј. Од једног неупотребљивог простора добили смо вишенамјенски простор који подразумијева да можете имати изложбени и едукативно-истраживачки простор, библиотеку, ресурсни центар са аспекта литературе и књига", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да Република Српска и Бањалука заслужују да имају овакву установу на корист грађанима и умјетницима.

Тривићева је истакла да оваква репрезентативна установа сигурно доприноси бољој културној сцени Републике Српске, те да Министарство наставља улагања не само у материјалном смислу кроз објекте, већ и у програмском смислу.

Вујковићева је нагласила да Музеј већ 50 година прикупља књиге и имају око шест хиљада наслова.

Она је навела да су осим Владе, средства обезбиједиле и америчка Амбасада у БиХ у износу од 150.000 долара, као и Унеско посредством чијег пројекта су добили лифт.

"Лифт на најбољи начин треба да повеже четири етаже зграде и просторе учини доступним особама са посебним потребама", рекла је Вујковићева.

Идејно рјешење реконструкције зграде Музеја реализовано је у сарадњи са тимом Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци, док идејно рјешење ентеријера потписује архитектонски тим из Београда, а извођач радова је београдска фирма "Кото".

Врата Музеја за ширу јавност биће отворена сутра на дан прославе Ноћи музеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана