У краљевском двору одржана премијера филма „33 анђела“

СРНА
У краљевском двору одржана премијера филма „33 анђела“

БЕОГРАД- У Краљевском двору у Београду данас је премијерно приказан документарно-играни филм "33 анђела", који говори о трагичној судбини српске дјеце заточене у нацистичким логорима у Норвешкој за вријеме Другог свјетског рата.

Осим домаћина - принца Александра и принцезе Катарине Карађорђевић, премијери су присуствовали Његово преосвештенство епископ топлички Петар, викар Његове светости патријарха српског Порфирија, аташе у Амбасади Швајцарске Ивана Цветковић, члан Крунског савјета Дарко Спасић и други гости, саопштила је ПР служба Краљевског двора.

Организатори премијере истакли су да је филм посвећен очувању сјећања на тужну судбину више од двјесто српске дјеце, која су током Другог светског рата била заточена у нацистичким логорима у Норвешкој, и то након што су претходно прошла кроз логоре смрти Јасеновац, Сисак, Стара Градишка и Старо Сајмиште.

Говорећи о филму, принц Александар је указао да је сјећање на најтрагичнија времена у људској прошлости и чување од заборава страшне судбине сународника у нацистичким логорима обавеза свих покољења.

"Оно што је данас готово незамисливо је да су они о чијем страдању овде говоримо били деца. Колико год нам је тешко и да само размишљамо о томе, да пробамо да разумемо времена када су људи постали звери и да слушамо ове приче, ово је сведочанство које је морало да буде забележено како би остало у сећању", рекао је принц Александар.

Подсјетивши да су мудри људи много пута рекли да историју треба знати да се не би поновила, принц Александар је напоменуо да је зато овај филм толико важан не само за српски народ и Србију, већ и за будућност човјечанства.

Аутор и продуцент филма Бранко Димовић Димески рекао је да је филм "33 анђела" потресна прича о страдању дјеце, која указује на важност чувања сјећања и поштовања живота.

Он је нагласио да су у овом филму забиљежена сјећања логораша који су преживјели страхоте логора смрти у НДХ, као и потомака дјеце страдале у нацистичким логорима у Норвешкој.

Српско-норвешка копродукција која је снимила овај документарац раније је снимила још један филм о страдању Срба у нацистичким логорим у Норвешкој – "Логор смрти у Карашјоку".

Више од 4.000 заробљеника током Другог свјетског рата депортовано је из НДХ, Србије и других дијелова окупиране Краљевине Југославије у Норвешку, а 95 одсто су њих били Срби, већином официри и војници Краљевске југословенске војске.

Од укупног броја затвореника у Норвешкој, 2.398 се никада није вратило кући, а најмлађи страдали логораш имао је 11 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана