Свечано затворено 50. "Бранково коло"

Срна
Foto: Независне

Јубиларно 50. Бранково коло свечано је затворено данас у Сремским Карловцима, мјесту школовања Алексија Бранка Радичевића у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији.

На свечаном затварању јубиларног Бранковог кола главни догађај било је уручење међународне пјесничке награде "Бранко Радичевић".

Овогодишњи лауреат је Хусеин Дервишевић из БиХ. Досадашњи добитници били су из Русије, Велике Британије, Њемачке, Грчке, Француске, Румуније, Швајцарске, Мађарске, Хрватске, Јерменије, Црне Горе...

Дервишевић је захвалио домаћину на тако високом признању с именом Бранка Радичевића, који је од раног дјетињства у Бихаћу представљао његову лектиру. На неким од ранијих својих гостовања на Бранковом колу, Дервишевић је говорио пјесму посвећену Бранку Радичевићу, што је и сада поновио.

Предсједник Бранковог кола Ненад Грујичић као главни облик награде предао је лауреату у руке свјежу, управо штампану, нову књигу пјесама Хусеина Дервишевића "Понављање градива" у издању Бранковога кола.

Грујичић је нагласио да Сремски Карловци и манифестација Бранково коло имају моћ да створе, како су неки ранији лауреати већ рекли, "произведу" пјеснике, па тако и њихове значајне књиге, што је у овом случају избор из поезије Хусеина Дервишевића поводом међународне награде "Бранко Радичевић".

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана