Свечано отворена манифестација "Дани Владе С. Милошевића"

Срна
Свечано отворена манифестација "Дани Владе С. Милошевића"

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића", која се ове године одржава 25. пут, почела је вечерас концертом симфонијског оркестра и хора студената Академије умјетности у Банском двору у Бањалуци.

Манифестацију је отворила помоћник министра за културу Тања Ђаковић, која је истакла да је ово једна од најважнијих манифестација у области музичке умјетности у Републици Српској.

- Носећи име Владе Милошевића, нашег чувеног великана, етномузиколога, композитора и педагога, ова манифестација, баштинећи његово културно насљеђе, помјера границе чувајући наше нематеријално културно насљеђе од заборава, али истовремено му даје на важности, вриједности и значају - рекла је Ђаковићева.

Она је истакла да је управо из тог разлога ова манифестација посебна и по свом едукативном карактеру и ужива снажну подршку Министартва просвјете и културе.

- Нашим младим ствараоцима пружена је прилика да покажу све оно што знају и све оно што Република Српка нуди и даје када је у питању музичка умјетност - рекла је Ђаковићева.

Она је навела да је манифестација "Дани Владе С. Милошевића" препознатљива на културној мапи Републике Српске као нешто што нуди богат умјетнички програм и гдје сви који воле музику и умјетност имају прилику да уживају.

Окупљене је поздравио и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је рекао да је Владо Милошевић савршен спој раскошног талента и свјесности шта значи сачувати глас свог народа.

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" до 20. априла окупиће еминентне регионалне и домаће предаваче и солисте - пјеваче и инструменталисте.

Бисер манифестације представља међународни научни скуп који се бави и најзначајнијом темом, а то је истраживање рада Владе Милошевића.

Покровитељи манифестације су Кабинет предсједника Републике, Министарство просвјете и културе Српсле и Град Бањалука.

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" одржава се у Бањалуци од 1999. године.

Установљена је поводом обиљежавања годишњице рођења академика Милошевића, етномузиколога, композитора и музичког педагога, једног од највећих имена умјетничке музике Републике Српске и БиХ.

Манифестацију традиционално организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошко друштво Републике Српске.

Богат програм трајаће наредних девет дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана