Svečano otvorena manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića"

Srna
Svečano otvorena manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića"

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića", koja se ove godine održava 25. put, počela je večeras koncertom simfonijskog orkestra i hora studenata Akademije umjetnosti u Banskom dvoru u Banjaluci.

Manifestaciju je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, koja je istakla da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u oblasti muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.

- Noseći ime Vlade Miloševića, našeg čuvenog velikana, etnomuzikologa, kompozitora i pedagoga, ova manifestacija, baštineći njegovo kulturno nasljeđe, pomjera granice čuvajući naše nematerijalno kulturno nasljeđe od zaborava, ali istovremeno mu daje na važnosti, vrijednosti i značaju - rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da je upravo iz tog razloga ova manifestacija posebna i po svom edukativnom karakteru i uživa snažnu podršku Ministartva prosvjete i kulture.

- Našim mladim stvaraocima pružena je prilika da pokažu sve ono što znaju i sve ono što Republika Srpka nudi i daje kada je u pitanju muzička umjetnost - rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" prepoznatljiva na kulturnoj mapi Republike Srpske kao nešto što nudi bogat umjetnički program i gdje svi koji vole muziku i umjetnost imaju priliku da uživaju.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je rekao da je Vlado Milošević savršen spoj raskošnog talenta i svjesnosti šta znači sačuvati glas svog naroda.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" do 20. aprila okupiće eminentne regionalne i domaće predavače i soliste - pjevače i instrumentaliste.

Biser manifestacije predstavlja međunarodni naučni skup koji se bavi i najznačajnijom temom, a to je istraživanje rada Vlade Miloševića.

Pokrovitelji manifestacije su Kabinet predsjednika Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpsle i Grad Banjaluka.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" održava se u Banjaluci od 1999. godine.

Ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.

Manifestaciju tradicionalno organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske.

Bogat program trajaće narednih devet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana