Свечано отворен 75. Филмски фестивал у Кану

Танјуг
Foto: Танјуг

КАН- Седамдесет пети филмски фестивал у Кану отворен је уз црвени тепих, гламур и присуство свјетских филмских звезда, посјетилаца и филмских гледалаца, враћајући фестивалски сјај у овај град на Азурној обали. "Једноставно сам пресрећан", рекао је предсједник фестивалског жирија Винсент Линдон пред бројним новинарима. Уз Линдона су били и чланови Канског жирија сачињеног од познатих глумаца и филмских стваралаца, међу којима и Ребека Хол, Нуми Рапас, Дипику Падуконе, Џеф Николс и Асгар Фархади и многи други, преноси Ројтерс. Највећа свјетска филмска смотра трајаће од 17. до 28. маја након двије године прекида због пандемије вируса корона уз гламурозне забаве и масовни повратак публике у биоскопе. Фестивал је данас отворен пројекцијом зомби филма Мишела Хазанавицијуса "Финал Цут", а публика ће имати прилику да види и холивудске мега хитове као што је "Топ Гун: Маверицк" Тома Круза који се по први пут у својој 30-годишњој каријери појављује на Канском фестивалу. Оскаровац Форест Витакер биће награђен почасном Златном палмом за животно дјело, а његова продуцентска кућа представиће се канској публици документарним филмом под насловом "Ради мира", који је посвећен страхотама рата у Јужном Судану. С обзиром да је трагедија у Украјини свеприсутна, сјенка украјинског рата лебдјела је и над Каном, а у дебатама је доминирала тема о улози филма у периодима насиља. Послије церемоније отварања, емитовано је видео обраћање предсједника Украјине Володимира Зеленског који је позвао нову генерацију филмских стваралаца да се супротставе диктаторима као што је то учинио Чарли Чаплин у свом филму "Велики диктатор" у којем је глумио Адолфа Хитлера. Зеленски, обучен у своју препознатљиву маслинастозелену кошуљу, изазвао је громогласне овације присутних док је говорио о повезаности филма и стварности и присјећајући се филмских класика попут "Апокалипса данас" Френсиса Форда Кополе и "Велики диктатор" Чарлија Чаплина.

"Једноставно сам пресрећан", рекао је предсједник фестивалског жирија Винсент Линдон пред бројним новинарима.

Уз Линдона су били и чланови Канског жирија сачињеног од познатих глумаца и филмских стваралаца, међу којима и Ребека Хол, Нуми Рапас, Дипику Падуконе, Џеф Николс и Асгар Фархади и многи други, преноси Ројтерс.

Највећа свјетска филмска смотра трајаће од 17. до 28. маја након двије године прекида због пандемије вируса корона уз гламурозне забаве и масовни повратак публике у биоскопе.

Фестивал је данас отворен пројекцијом зомби филма Мишела Хазанавицијуса "Final Cut", а публика ће имати прилику да види и холивудске мега хитове као што је "Top Gun : Maverick" Тома Круза који се по први пут у својој 30-годишњој каријери појављује на Канском фестивалу.

Оскаровац Форест Витакер биће награђен почасном Златном палмом за животно дјело, а његова продуцентска кућа представиће се канској публици документарним филмом под насловом "Ради мира", који је посвећен страхотама рата у Јужном Судану.

С обзиром да је трагедија у Украјини свеприсутна, сјенка украјинског рата лебдјела је и над Каном, а у дебатама је доминирала тема о улози филма у периодима насиља.

Послије церемоније отварања, емитовано је видео обраћање предсједника Украјине Володимира Зеленског који је позвао нову генерацију филмских стваралаца да се супротставе диктаторима као што је то учинио Чарли Чаплин у свом филму "Велики диктатор" у којем је глумио Адолфа Хитлера.

Зеленски, обучен у своју препознатљиву маслинастозелену кошуљу, изазвао је громогласне овације присутних док је говорио о повезаности филма и стварности и присјећајући се филмских класика попут "Апокалипса данас" Френсиса Форда Кополе и "Велики диктатор" Чарлија Чаплина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана