Српски књижевници о положају писане ријечи: Некада смо пишући стварали породице

Александра Глишић
Српски књижевници о положају писане ријечи: Некада смо пишући стварали породице

Бањалука - Ауторска права су укинута, нико их и не спомиње. Очекујем од Европске уније да то буде један од услова за улазак Србије у ЕУ. Међутим, ни они та права не спомињу. То је данас много горе него што је било у најгора времена.

Овако је угледни писац и академик Матија Бећковић за "Глас Српске" прокоментарисао Свјетски дан књиге и ауторских права који се обиљежава 23. априла.

Датум је симболичан у свјетској књижевности, јер су тога дана 1616. године умрли славни писци Мигел де Сервантес и Виљем Шекспир.

- Писци данас доносе издавачима готове књиге на дисковима, преломљене, исправљене, лекторисане и још им плаћају да буду објављене. У своје време смо одлазили у ауторску агенцију да узмемо своје хонораре, а та адреса скоро више и да не постоји. Готово и да нема неког ко нешто плаћа писцима. И ако плаћа, то је мизерно - примјећује Бећковић.

Постоје, додаје, млади писци који су објавили по неколико књига за које су добили све могуће награде и похвале, али нису добили ниједан динар.

- Не знам како ти ствараоци млађе генерације уопште опстају и живе. Ми смо у оно време пишући песме стварали породице, рађали децу, живели од песама, знало се колико један стих кошта. А сада не кошта ништа ни цела књига - истиче Бећковић.

Бањалучки књижевник Ранко Павловић сматра да су писци потиснути у прикрајак.

- О ауторским правима више нико не брине. Чак су често сами писци доведени у такву ситуацију да обезбјеђују новац за своје књиге. Некада смо имали ауторске агенције које су за писце саме тражиле ауторске хонораре узимајући за себе проценат. Данас нити има таквих агенција, нити оне имају од кога наплатити хонорар - указује Павловић.

Нико, каже, од аутора не тражи сагласност да нешто објави, а поготово не нуди хонорар за то.

- Израчунао сам да је раније у бившој држави, писац нпр. романа од 160 страница морао добити хонорар колико данас износе четири до шест министарских плата. А данас када нам Министарство просвјете и културе суфинансира објављивање књиге, даје толико новца да то не износи ни осмину министарске плате и да не може подмирити ни трошкове промоције књиге - наглашава Павловић.

Дан националне библиотеке

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске обиљежиће овај празник књиге и Дан библиотеке 26. априла, а најављен је богат цјелодневни програм. У националној библиотеци тога дана биће одржано и По(в)езивање - отворени микрофон, што је већ постала традиција. Одлука о обиљежавању Свјетског дана књиге и ауторских права донесена је на Општој конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана