Слијепи и слабовиди у свијету умјетничке апстракције

Мирна Пијетловић
Слијепи и слабовиди у свијету умјетничке апстракције

Бањалука - У Музеју савремене умјетности Републике Српске у току су припреме богатог програма планираног за наредни период, који ће обухватити отварање двије изложбе и одржавање регионалне стручне музеолошке конференције "Социјална инклузија и савремени музеј".

Најавила је ово за "Глас Српске" директор ове културне установе Сарита Вујковић и нагласила да ће бити приређена специјализована изложба за слијепе и слабовиде особе, коју већ неколико мјесеци припрема стручни тим кустоса МСУРС, у сарадњи са Тифлолошким музејом из Загреба.

- Тако ћемо у четвртак, 22. октобра 2015. године, отворити изложбу "Простор-Облик: Пут ка апстракцији" - гостујућа изложба Умјетничке галерије БиХ из Сарајева, која обухвата значајна дјела из колекције ове институције - најавила је Вујковићева.

Како је појаснила, изложба је посвећена умјетничкој групи "Простор-Облик", која је почетком седамдесетих година ХХ вијека увела апстракцију у бх. умјетност, а чинило ју је девет истакнутих умјетника: Љубомир Перчинлић, Томислав Дугоњић, Енес Мунџић, Един Нуманкадић, Бекир Мисирлић, Војо Димитријевић, Никола Њирић, Радослав Тадић и Мустафа Скопљак.

Друга изложба, ауторски пројекат кустоса др Сарите Вујковић и Жане Вукичевић, које су, у сарадњи са својим колегама, осмислиле пројекат који обухвата цртеже, графике, слике и скулптуре из колекције МСУРС, биће отворена 5. новембра 2015. године.

- Изложба је приређена с циљем да се апстрактна умјетничка дјела, вриједна културна баштина коју чува Музеј савремене умјетности РС, представе у складу са новим музеолошким стандардима и то на начин да буду приступачна и слијепим и слабовидим особама, којима је на овај начин омогућено да осјете умјетност и буду равноправни учесници савремених културних дешавања - истиче аутор пројекта и кустос Жана Вукичевић.

Овај пројекат Музеј савремене умјетности РС, према ријечима директора ове културне институције, реализује уз стручну помоћ Тифлолошког музеја из Загреба, специјализоване музејске институције за слијепе и слабовиде особе, која својим програмима тежи едукацији музејских професионалаца у региону, његујући хуманост, добре намјере и уважавање различитости као примарне професионалне вриједности.

У периоду од 5. до 8. новембра 2015. године у Музеју савремене умјетности РС биће одржани "VI регионални музејски сусрети", у организацији Регионалне алијансе ICOM SEE, Националног комитета ICOM БиХ и МСУРС-а, на којима ће учествовати више од тридесет музејских професионалаца из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније и Италије.

Социјална инклузија

- Тема стручног скупа, који ће бити одржан у новембру у МСУРС, је "Социјална инклузија и савремени музеј", а одабрана је у складу са чињеницом да се управо социјална инклузија издваја као један од водећих проблема са којима се суочава савремена музеологија, а који данас представља један од највећих професионалних изазова. Циљ Музејских сусрета је размјена искустава, ширење знања и израда нове стратегије дјеловања музеја у домену социјалне инклузије - истиче аутор пројекта др Сарита Вујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана