Скелани: Отварају се врата царске палате

Крстина Ћирковић
Скелани: Отварају се врата царске палате

Сребреница - Археолошка истраживања, која су недавно настављена у Скеланима, теку по плану откривајући зидине римског града употпуњујући цјелину са остацима императорске палате пронађеним 2008.

Потврдио је ово археолог Мирко Бабић најављујући да ће по завршетку ископавања, које би требало да траје до 20. јула, урадити конзервацију налазишта. Послије тога јавности ће бити представљени археолошки остаци римског града, који красе јединствени и добро очувани мозаици. Тим археолога раније је утврдио да је ријеч о палати која је имала подно гријање, а промоцијом ће бити обухваћени и споменици из тог периода.

- Све то заједно чиниће цјелину новог Археолошког музеја "Римски муниципијум - Скелани" који ће бити изграђен на овом локалитету, како бисмо налазиште заштитили од атмосферских утицаја и пропадања и омогућили посјетиоцима да виде историјско благо - каже Бабић подсјећајући да ће Археолошки музеј у Скеланима постати дио "туристичког прстена".

Наглашава да туристичке организације и агенције добијају прилику да домаћим и страним туристима понуде јединствен програм различитих садржаја, који ће обухватити и будући музеј у Скеланима.

Новац потребан за археолошка истраживања, око 200.000 марака, раније је обезбијеђен из Развојног програма Републике Српске, уз сагласност Министарства просвјете и културе РС.

За пројекат је задужен Археолошки музеј "Римски муниципијум" из Скелана у сарадњи са Заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС. Тим који је на терену у Скеланима осим Бабића чине археолози Надежда Гавриловић-Витас, Љубица Срдић и Љиљана Мандић, те Милица Котур, која је руководилац конзервације. У реализацију пројекта укључено је и 20 локалних радника.

Директор "Римског муниципијума" Свјетлана Марковић подсјетила је да су истраживања на овом подручју, рађена прије шест година, довела до епохалног открића, остатака великог античког насеља. Раније је на овом локалитету пронађен и један завјетни споменик из прве половине другог вијека, који је подигао Јулијус Вер из локалног племена Диндари, у част свог ослобађања из ропства и уласка у ред слободних грађана Рима. Такође, постоји и збирка од око 80 споменика које је пронашао Карло Пач 1896. у дворишту једне куће у Скеланима, а које је Мирко Бабић открио 112 година касније.

Историјски значај

Откриће царске палате у Скеланима 2008. године потврдило је да се на том подручју налазио град који је имао више од 40.000 становника. Сви досадашњи налази су на простору који је Влада Републике Српске прогласила подручјем од посебног културно-историјског значаја и бриге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана