Сјећање на Петра Кочића од 19. до 25. августа

Срна
Сјећање на Петра Кочића од 19. до 25. августа

Бањалука - Отварање овогодишњег, 54. “Кочићевог збора”, планирано је за 19. август у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, трајаће до 25. августа, а бројни садржаји, предвиђени у оквиру ове манифестације, биће одржани и у Стричићима и Београду.

На дан отварања, 19. августа, биће представљен пројекат “Соба сјећања Петра Кочића” односно књижевник, његов живот и дјело.

Према програму, за 20. август у парку “Петар Кочић”, предвиђено је вече бесједништва студената из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева.

Радионица веза, са везиљом Сањом Бајић, биће одржана 21. августа, а учешће могу да узму грађани. Исто вече ће се у парку представити млади писци.

У Београду ће 22. августа, послије полагања вијенаца на гроб и споменик Петру Кочићу, бити одржано књижевно вече у просторијама Удружења књижевника Србије.

Истог дана и у Бањалуци је планирано више догађаја - промоција монографије “Змијање-Кочићево огњиште”, аутора Владимира Ђукановића и вече сатире у парку “Петар Кочић”.

Вече драме планирано је за 23. август када ће наступити глумци Народног позоришта Републике Српске и Дјечијег позоришта Републике Српске.

Свечана академија, чији ће концепт бити нешто другачији у односу на претходне, биће одржана 24. августа.

Послије званичног дијела академије, који обухвата и свечано уручивање овогодишње “Кочићеве награде”, биће одржан получасовни концерт Оливера Њега уз клавирску пратњу Невене Живковић.

Добитник “Кочићеве награде” за 2019. годину је професор српског језика и књижевности Милорад Телебак, за његово укупно лингвистичко и књижевно дјело које је посвећено практичним питањима српског језика.

Осим “Кочићеве награде” биће додијељена и награда “Змијањче”, која је ове године припала ученици петог разреда бањалучке Основне школе “Доситеј Обрадовић” Лани Бајрић.

Почетак академије заказан је за 20.00 часова у Банском двору и могу јој присуствовати сви заинтересовани грађани.

Истог дана у манастиру Гомионица биће одржана културно-умјетничка манифестација “Змијањска софра”.

У Кочићевим родним Стричићима заинтересовани ће моћи да погледају изложбу домаћих животиња, а послије подне, на зборишту у Стричићима биће одржан први дио борбе бикова.

Испред школе у Стричићима планирано је такмичење у изворној народној пјесми-ојкачи, а у Банском двору отварање изложбе ликовне колоније.

Завршног дана манифестације, 25. августа, у Стричићима је планирано отварање друге куће на Кочићевом огњишту и културно-умјетнички програм испред школе, а након тога ће на зборишту почети такмичења у народним играма и вјештинама, џипијада и учешће падобранаца, те други дио борбе бикова.

Традиционална манифестација “Кочићев збор” одржава се од 1965. године, у посљедњој недјељи августа, и уврштена је у Календар културних манифестација града Бањалука.

Комплетну организацију манифестације, посвећене великану српске књижевности, и ове године води град Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана