Шест деценија луткарске магије

Александра Глишић
Шест деценија луткарске магије

Бањалука - Од прве луткарске премијере у Дјечијем позоришту Републике Српске - извођења представе "Шумски цар и Златна рибица" прошло је 60 година, а ова кућа и даље хода само путевима успјеха.

За представе овог театра чуло се широм свијета, извођене су на више континената, а велики јубилеј прославили су како и доликује - свечано, уз затварање фестивала и додјелу награда. Бројни гости 15. међународног фестивала позоришта за дјецу, који је затворен у петак увече (на дан прве луткарске премијере), као и учесници манифестације, славили су заједно са умјетничким тимом позоришта.

Додијељене су и награде на фестивалу чији је организатор Дјечије позориште РС, а у част награђених изведена је представа "Господар песме" Позориштанца "Пуж" из Београда.

Осим фестивалских признања, једна награда стигла је из Мостара, за директора Дјечијег позоришта РС Предрага Бјелошевића. Ријеч је о награди "Сафет Ћишић" за менаџмент у култури коју додјељује Центар за драмски одгој Тмачарт из Мостара.

- Успјех је довести 12 театара из цијелог свијета на фестивал, а не добити ниједну замјерку. Драго ми је што се сви учесници враћају својим кућама расположени и што су понијели најљепше утиске. То је и циљ међународног фестивала, да пошаљемо лијепу слику о Бањалуци и Републици Српској у свијет - каже Предраг Бјелошевић.

Подсјетио је да се они као домаћини сваке године труде да се представе у најбољем свјетлу изводећи своје представе на фестивалу, али никада нису у конкуренцији. За овај фестивал одабрали су двије представе "Мачак у чизмама" и "Одисеј - Сан о повратку". За обје су добили само ријечи хвале.  

- А оно што увијек одушевљава оне који први пут долазе у нашу кућу је Музеј позоришних лутака - примијетио је Бјелошевић.

Неки од награђених нису били на додјели награда, али они који јесу нису крили одушевљење.

- Изузетно нам је важна ова специјална награда за колективну игру јер смо од почетка на овој представи радили као тим. У њој се нико посебно не истиче. Представа и функционише јер играмо једни за друге и играмо као један. Иначе, цијели фестивал је заиста одличан  - рекао је глумац Позоришта лутака Ниш Даворин Димић, који игра у представи награђеној специјалном наградом за колективну игру.

Превазиђене језичке баријере

Предсједник фестивалског жирија Давид Бурман осврнуо се на представу "Прича о Фердинанду" Позоришта лутака "Гуливер" из Варшаве, која је добила Гран при.

- Овај комад садржи све елементе које треба да има једна представа за дјецу. Сваки од тих елемената је на изузетно високом нивоу и то је заиста фасцинантно. То је једна фантастична представа која је успјела да једну врло слојевиту причу исприча тако да превазилази језичку баријеру - сматра Бурман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана