Серија “Сабља” у трци за награду у на фестивалу у Кану

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Радио-телевизија Србије (РТС) саопштила је данас да ће се серија “Сабља” такмичити у категорији дугог формата на Канском фестивалу серија (Canneseries).

”Сабља” редитеља Горана Станковића и Владимира Тагића бави се убиством премијера Зорана Ђинђића (1952-2003), а из РТС-а је најављено да ће бити једна од осам серија одабраних за главну такмичарску селекцију фестивала који ће бити одржан од 5. до 10. априла.

“Серија ће имати своју светску премијеру 8. априла у Великој дворани “Лимијер”  уз присуство глумачке и ауторске екипе, а након приказивања на љетњим фестивалима, наћи ће се и пред гледаоцима РТС-а”, пише у саопштењу.

У “Сабљи” Ђинђића тумачи Драган Мићановић, а поред њега играју Милица Гојковић, Љубомир Бандовић, Лазар Тасић и бројни други.

Сценаристи серије су Дејан Прћић, Марјан Алчевски, Маја Пелевић,

Тагић и Станковић, а пордуценти РТС и Дис енд дет продакшнс.

РТС је првобитно почетак премијерног приказивања осам наставака “Сабље” био најавио за 24. фебруар, али је то одложено због најаве учешћа на фестивалу.

Представљајући у фебруару серију јавности, Станковић је рекао новинарима да нису правили “Сабљу” као документарну већ играну серију, у којој износе свој поглед на догађаје, уз одлуку да у “средишту приче треба да буду фиктивни јунаци”.

Станковић је навео да им је био циљ да остану верни истини до које су дошли, и “око ње нема полемике”, нити кривотворења, али исто тако нису жељели да робују фактографији, јер онда “не можете драмски да обухватите причу”.

“Никад није било компромиса око онога што сматрамо да је истина, али око ситне фактографије смо дали себи простор да будемо слободни”, навео је Станковић.

Мићановић је навео да су се у старту договорили да неће правити имитацију, јер би то девалвирало лик Ђинђића.

“Нити личим на Зорана. Али смо се договорили да не изоставимо неке каратеристике везане за премијера. Нисмо се лишили врцавог говора, брзих мисли, а нарочито не енергије којом је пленио”, истакао је Мићановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана