Шанса за буђење кинематографије Републике Српске

Мирна Пијетловић
Шанса за буђење кинематографије Републике Српске

Бањалука - Кинематографија Републике Српске је коначно добила прилику да почне расти и развијати се, а све то захваљујући Радио-телевизији Републике Српске и продуцентској кући "Баз консалтинг" из Бањалуке, који су кренули у заједничку мисију запошљавања стручних кадрова који ће креирати оригиналне садржаје.

Потписивање трогодишњег уговора о међусобној сарадњи изузетно је важан корак када је у питању подршка јавног сервиса независној домаћој продукцији, а РТРС је овим уговором постао и копродуцент серије и филма "Месо" редитеља Саше Хајдуковића.

- РТРС снажно подржава независне продукције и веома је битно да оне нађу своје мјесто у нашем програму, јер смо ми, прије свега, јавни сервис свих грађана Српске. Такође, изузетно нас радује ова сарадња, зато што ће она донијети много интересантних програмских садржаја који су примјерени најширој публици, а у питању су разни дјечији, едукативни, забавни, серијски и многи други садржаји - истакао је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

Он је позвао све заинтересоване стручњаке да се са квалитетним пројектима и приједлозима за богаћење програма јаве на јавни сервис, који ће их радо подржати.

- Једна од основних мисија "Баз консалтинга" је да покреће добре и квалитетне ствари, да подржи креативне младе људе и стане иза њих. Наш циљ је да подржимо не само појединце, већ да учинимо и нешто за ширу заједницу. Конкретно, сарадња са РТРС-ом ће омогућити да у континуитету запослимо више од 200 људи - нагласила је директор "Баз консалтинга" Бранкица Јанковић.

Конференцији су присуствовали и чланови екипе филма "Месо", глумац и сценариста Никола Пејаковић, редитељ Саша Хајдуковић и организатор на филму, студент Ђорђе Врањеш, који је добио посебну привилегију да још као студент научи да ради на једном озбиљном серијском и филмском пројекту.

- Ова сарадња ће обезбиједити континуиран рад људи који се баве филмом и телевизијом. Битно је да они који заврше академију имају опцију да праве и неке независне пројекте, да то могу да пласирају, да живе од свог рада и да се на тај начин ударе солидни темељи филмској индустрији у РС - истакао је Пејаковић.

Према ријечима Саше Хајдуковића, прилике попут ове се дешавају ријетко.

- Захвалан сам свима који су препознали оно што желимо направити са филмом "Месо". Ред, рад и дисциплина се кад-тад покажу као најбољи пут, а ми смо добар примјер те фразе - казао је Хајдуковић и додао да снимање протиче одлично и да цијела екипа даје све од себе како би на крају добили производ који ће у најбољем свјетлу представљати Републику Српску.

Пројекти

Када су у питању продукцијски пројекти које ће публика моћи ускоро да гледа на РТРС-у, на екране се враћа популарни квиз за дјецу "Квизолог", а Бранкица Јанковић је најавила и велики пројекат који ће обрађивати проблем "бијеле куге" у РС, као и посебну емисију о музичком фестивалу "Демофест".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана