Сајмови књиге као духовна храна

Александра Глишић
Сајмови књиге као духовна храна

Бањалука - Не би било добро да наше књиге стоје само на полицама и да их нико не чита. Сајмови, наравно, афирмишу књигу, али и успостављају пут између књижевности и читалаца. Бањалука је позната као град културе и ова књижевна светковина то додатно потврђује.

Овим ријечима угледни књижевник из Београда и предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић "оправдава" своје учешће на 21. "Гласовом" Сајму књиге у Бањалуци.

Андрић је јуче, заједно са Мићом Цвијетићем из Београда и Љиљаном Лукић из Бијељине промовисао своје књижевно стваралаштво, а сви заједно дружили су се са читаоцима, размјењивали искуства и мисли и указали на значај сајмова књиге.

У дворани "Борик" окупили су се заљубљеници у писану ријеч свих генерација. Свако од њих кренуо је у потрагу за омиљеним насловом, а судећи по броју људи који траже нове писане авантуре, нема кризе за књижевност. Многи од њих застајали су да чују о чему то ови књижевници, који су гости првих Међународних књижевних сусрета, говоре. А Радомир Андрић је оптимистичан када је ријеч о будућности књиге.

- Волим повремено да цитирам мисао Десанке Максимовић која је отварајући један сајам у Београду рекла: "Осећам се тужно и срећно. Срећно јер сам пред великим бројем књига, а тужно јер нећу моћи да прочитам све ове књиге". Такав осећај сигурно сви имамо када се нађемо на оваквим местима - испричао је Андрић који је недавно добио награду "Васко Попа".

Сајам у Бањалуци, истиче, постаје све значајнији, а захваљујући Међународним књижевним сусретима писци су у могућности да размјењују идеје.

- Такође, многи писци из Републике Српске чланови су Удружења књижевника Србије - подсјетио је Андрић.

На сајму су јуче промовисане и књиге "Свет и кућа" Миће Цвијетића из Београда и "Звијезда падалица" Љиљане Лукић из Бијељине.

- Годинама сам пратио Сајам књига у Београду и као новинар и као уредник. Такве манифестације много значе и права је срећа што постоји "Гласов" сајам у Бањалуци - каже књижевник Мићо Цвијетић који је такође учесник Међународних књижевних сусрета.

Одушевљен је што се бањалучка смотра писане ријечи и сусрети истовремено одржавају.

- Писци који дођу на сусрете из других земаља истовремено могу да посете сајам. Са друге стране, сајамска публика и издавачи у прилици су да се сусретну са писцима. Најважније је да скренемо пажњу на књигу. Видим да има много посетилаца. Иако време у коме живимо није идеално и људи се боре да преживљавају, потребна им је и духовна храна - сматра Цвијетић.

Домаћин гостима била је предсједник Удружења књижевника Републике Српске Јованка Стојчиновић-Николић, која каже да су се чланови Удружења детаљно припремали за прве Међународне књижевне сусрете.

- Ова манифестација има велики значај у размјени списатељске ријечи писаца из Републике Српске и писаца из других земаља. Значајно је да се дјела наших књижевника могу наћи и у Русији и у Румунији, Бугарској, одакле су нам дошли писци на сусрете. Циљ сваког аутора је да га књижевна ријеч надживи - каже Јованка Стојчиновић-Николић.

Данашњи програм

Промоције књига писаца из Црне Горе, Бугарске, Македоније и РС, који су учесници првих Међународних књижевних сусрета, биће одржане данас у 12 часова. У 13 часова на програму је промоција дјела "Рат и мир у Босни" Мирјане Кусмук. Гости из Русије и Румуније представиће се у 17 часова, а сат касније биће промовисана књига "С планине и испод планине и друга проза, критичко издање" Петра Кочића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана