Сабирним центром отворена 88. позоришна сезона

Срна
Сабирним центром отворена 88. позоришна сезона

Бањалука - Премијером представе "Сабирни центар", рађеној по истоименом роману Душана Ковачевића, у адаптацији Ивана Велисављевића и Марка Мисираче, вечерас је у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци званично отворена 88. позоришна сезона.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је присуствовао премијери, рекао је новинарима прије представе да је Народно позориште Српске престижна културна установа која је постала препознатљива и у окружењу, да је министарство подржава кроз редовна примања, јер је установа на буџету, али и суфинансира њене одређене програмске активности.


"С обзиром на стратегију развоја културе, гдје смо планирали и извјестан раст средстава у наредном периоду, надам се да ћемо значајније подржавати и позориште, али и друге културне установе, јер је култура врло битна и за развој Српске и за наше препознавање ван граница", додао је Малешевић.

Он је изразио наду да ће се у наредном периоду изнађи средства да издвајања за културу достигну зацртани проценат, а то је 1,5 одсто од републичког буџета.

"Тај износ био би довољан да се култура заиста може финансирати онако како је то пожељно, с тим да кроз законе и правилнике избацимо из финансирања оне културне установе и она културно-умјетничка друштва и слично за које сматрамо да их требају финансирати и суфинансирати локалне заједнице", навео је Малешевић.

Директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић рекао је да је вечерашња премијера "Сабирног центра" добра гаранција да ће ова установа имати предстојећу сезону бољу него претходну, која је била сасвим задовољавајућа.

"Очекујем у овој сезони добре представе, добру посјету, много награда, доста гостовања. То је потреба овог позоришта", нагласио је Новаковић.

Вечерас су додијељене награде за најбоља умјетничка остварења у предходној позоришној сезони, које су добили глумац Жељко Еркић, глумица Милица Брђанин и представа "Швајцарска".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана