Режисер Лордан Зафрановић данас у Бањалуци: Филм о Јасеновцу као опомена свима

Миланка Митрић/Агенције
Режисер Лордан Зафрановић данас у Бањалуци: Филм о Јасеновцу као опомена свима

БАЊАЛУКА - Један од најзначајнијих европских филмских режисера Лордан Зафрановић данас ће у Бањалуци представити филмски пројекат “Дјеца Козаре”, најавило је Удружење филмских радника “Византија”.

Због тренутне епидемиолошке ситуације представљање је организовано само за представнике медија, а биће одржано у вијећници Банског двора са почетком у 12 часова.

Овај филм, за који је сценарио радио Арсен Диклић, прошле године је, након неколико неуспјелих покушаја, подржан од стране Филмског центра Србије.

- Цијели филм ће се снимати на подручју Козаре. На самом стратишту. Са друге стране Уне саградићемо логор, који би могао бити нека врста едукативног центра за посјетиоце, студенте и истраживаче - казао је раније Лордан Зафрановић.

Продуцент филма Мирослав Могоровић казао је да се тема филма тиче свих људи који живе на овим просторима.

- Злочин у Јасеновцу јесте обојен национално јер је чињеница да су у концентрационом логору на територији фашистичке Хрватске убијани Срби, Јевреји, Роми, али се тамо пре свега одигравала борба између добра и зла. Добро и зло постоје у свим нацијама, па је филм о Јасеновцу, тој метафори зла, опомена за све нас. Баш због те универзалне поруке радња филма се одиграва из визуре детета чија свакодневица постаје бруталност злочина у НДХ логору - објаснио је он.

Могоровић је најавио да је почетак снимања планиран за прољеће сљедеће године, те да је потребно да буде снимљено што више филмова о злу у Јасеновцу.

- Пандемија вируса “ковид 19” успорила је све филмске екипе које се финансирају на копродукционим, реалним тржиштима и које нису директно прикључене на државну касу. Наш план је да се ове године позабавимо затварање финансијске конструкције филма, како бисмо 2022. ушли у реализацију - рекао је Могоровић за Танјуг.

Он је такође објаснио да је сценарио настао 1986. године. Прича почиње бијегом људи пред усташким терором на Козари 1942. године, а завршава 1945. године, падом усташког режима и ослобађањем логора Јасеновац и цијеле Југославије.

- “Дјеца Козаре” обележиће простор на којем се дешава и неће бити сниман за дневнополитичка поткусуривања. Логично да новац који нам недостаје за реализацију филма покушамо да пронађемо у БиХ, заправо Републици Српској, али и у Хрватској - додао је Могоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана