Протфест за спас културе и рађање публике

А. М.
Протфест за спас културе и рађање публике

Бијељина - Три дана разноврсног и занимљивог умјетничког програма понудиће публици у Бијељини треће издање мултимедијалног фестивала "ПРОТФЕСТ", који почиње сутра увече представом "Галеб" Антона Павловича Чехова, у извођењу Театарске групе "А Ла плаце" из Јапана.

Фестивал ће, најављују организатори из Театра Убунту, отворити господин Такајуки Кумакура, културни аташе владе Јапана у БиХ, а прије званичног дијела програма заљубљеници у писану ријеч имаће прилику да присуствују промоцији романа "Е баш вам хвала" Марка Видојковића у Народној библиотеци "Филип Вишњић".

- По завршетку представе гледаоци ће моћи да уживају и наступима бендова Г.Р.И.М.М. из Бијељине, потом "Тхе Лессер Мен" из Хрватске и Николе Вранковића ("Блоцк Оут") из Србије - најавио је Иван Петровић.

Као и претходне двије године, организатори су имали финансијских проблема, али уз помоћ пријатеља и спонзора, људи који имају слуха за културу успјели су публици омогућити квалитетан програм.

- Без њих ове године не би било фестивала, јер нисмо добили подршку ни од града ни од државе, што не значи да можда нећемо у будућности - нада се Петровић, дипломирани глумац.

За опстанак фестивала, како каже, боре се, јер им је циљ промоција, првенствено позоришне умјетности.

 - Мислимо да Бијељина заслужује професионално позориште. Моје мишљење је да сваки град треба да има једно позориште и да не би смио да се зове град, а да нема театар - истиче он и додаје да ту поруку желе да пошаљу кроз све њихове догађаје.

"ПРОТФЕСТ" је мултимедијални фестивал, гдје публика може да погледа представе, послуша концерт, присуствује промоцији књиге, а прошле године на репертоару су биле и изложбе и пројекције филмова.

Програм

7. октобар

Стендап наступ "Уживо" сарајевског умјетника Дамира Никшића, 20 часова у Ц.З.К. "Семберија".

Наступи "Неон бенда" из Бијељине, Вање Мишић & "Моонданце банд" из Бањалуке и "Тхе Иммигрантс" бенда из Мађарске, 21 час.

8. октобар

Представа "Производ", М. Рејвенхила, у продукцији "Гамба" из Београда, 20 часова у Ц.З.К. "Семберија".

Наступи "Јустице анд Артмат" из Бијељине, "Кенди и Игла" из Србије и "Маззом у фугаззу" из Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана