Пронађени скривени детаљи на "Девојци с бисерном минђушом"

ГС
Пронађени скривени детаљи на "Девојци с бисерном минђушом"

Чувена слика холандског уметника Вермера “Девојка с бисерном минђушом”, ни након скоро пуна четири века од како је настала, не престаје да изненађује.

 

У најновијем, уједно и највећем научном истраживању које је спроведено баш на овом делу, дошло се до нових, изненађујућих открића, објавио је хашки музеј Маурићејс, а преносе страни медији.

''Ниједна Вермерова слика не заокупља пажњу историчара уметности као 'Девојка са бисерном минђушом,' која у очима скрива посебну дубину. О слици смо открили више него икада досад'', рекла је управница музеја Мартин Госелинк на видео-конференцији за медије.

Модерним технологијама група стручњака је утврдила да је холандски барокни сликар ово ремек-дело замислио и насликао другачије од онога како га ми знамо - на платну иза девојке налазила се и зелена завеса, која је с временом нестала.

Истраживачи су успели, помоћу рендгенског скенера, да открију и трепавице које нису видљиве голим оком, као и то да бисерна минђуша, по којој слика и носи назив, једноставно лебди у ваздуху, јер не постоји жица која је спаја са ушном ресицом.

Нажалост, упркос детаљним истраживањима, није откривена и највећа тајна слике - идентитет девојке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана