Промовисан роман "Није Инстаграм гума на бициклу" Владимирa Каламанда

Срна
Промовисан роман "Није Инстаграм гума на бициклу" Владимирa Каламанда

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У пратећем програму 24. Фестивала малих сцена и монодраме, писац Владимир Каламанда из Београда промовисао је вечерас роман "Није жИнстаграмж гума на бициклу", за који је ове године добио награду за најбољу необјављену књигу за дјецу "Совица" Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Професор Филозофског факултета на Палама Жељка Пржуљ истакла је током промоције у Културном центру Источно Ново Сарајево да је овај роман вишеструко савремено дјело.

"Укљученост дјела у савремене токове односи се на тематику, жанровску и структурну природу, као и педагошку улогу и утицај на млађе нараштаје, којима је и намијењена", навела је Пржуљева.

Према њеним ријечима, тематика романа у вези је са модерним информационим технологијама и друштвеним мрежама које су свима на дохват руке, па и дјеци.

"Њена наративна база је прича о брату и сестри Павлу и Катарини који покушавају да помире посвађане родитеље, служећи се друштвеним мрежама, конкретно жИнстаграмомж", навела је Пржуљева.

Овај роман, појашњава она, прича је о "малој сестри и великом брату" који, иако појма немају како се то ради, покушавају да напишу роман и да за њега добију прву награду на конкурсу која им је потребна да би уз њену помоћ помирили маму и тату.

Каламанда је рекао да му није било тешко писати ово дјело, јер је пред собом имао своју дјецу, сина и кћерку, па је упијајући њихове изразе и комуникацију о различитим темама креирао своје ликове.

"Ова два јунака у доброј мјери су као ликови изграђени на темељу моје деце, која се и зову Катарина и Павле. Међутим то су посебни и другачији књижевни јунаци, као што су и њихови родитељи, такође, књижевни јунаци, али, наравно, да није реч о нама као стварним татом и мамом, него књижевно креираним ликовима, на бази уметничке слободе", рекао је Каламанда.

Аутор је рођен 1975. године у Зеници, одрастао је у Теслићу, а данас живи и ради као професор српског језика и књижевности у Земуну.

Осим овог дјечијег романа, објавио је и "Плаве ципелице чаробне", као и ратни роман "Миш у бунди".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана