Promovisan roman "Nije Instagram guma na biciklu" Vladimira Kalamanda

Srna
Promovisan roman "Nije Instagram guma na biciklu" Vladimira Kalamanda

ISTOČNO SARAJEVO - U pratećem programu 24. Festivala malih scena i monodrame, pisac Vladimir Kalamanda iz Beograda promovisao je večeras roman "Nije žInstagramž guma na biciklu", za koji je ove godine dobio nagradu za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu "Sovica" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Profesor Filozofskog fakulteta na Palama Željka Pržulj istakla je tokom promocije u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo da je ovaj roman višestruko savremeno djelo.

"Uključenost djela u savremene tokove odnosi se na tematiku, žanrovsku i strukturnu prirodu, kao i pedagošku ulogu i uticaj na mlađe naraštaje, kojima je i namijenjena", navela je Pržuljeva.

Prema njenim riječima, tematika romana u vezi je sa modernim informacionim tehnologijama i društvenim mrežama koje su svima na dohvat ruke, pa i djeci.

"Njena narativna baza je priča o bratu i sestri Pavlu i Katarini koji pokušavaju da pomire posvađane roditelje, služeći se društvenim mrežama, konkretno žInstagramomž", navela je Pržuljeva.

Ovaj roman, pojašnjava ona, priča je o "maloj sestri i velikom bratu" koji, iako pojma nemaju kako se to radi, pokušavaju da napišu roman i da za njega dobiju prvu nagradu na konkursu koja im je potrebna da bi uz njenu pomoć pomirili mamu i tatu.

Kalamanda je rekao da mu nije bilo teško pisati ovo djelo, jer je pred sobom imao svoju djecu, sina i kćerku, pa je upijajući njihove izraze i komunikaciju o različitim temama kreirao svoje likove.

"Ova dva junaka u dobroj mjeri su kao likovi izgrađeni na temelju moje dece, koja se i zovu Katarina i Pavle. Međutim to su posebni i drugačiji književni junaci, kao što su i njihovi roditelji, takođe, književni junaci, ali, naravno, da nije reč o nama kao stvarnim tatom i mamom, nego književno kreiranim likovima, na bazi umetničke slobode", rekao je Kalamanda.

Autor je rođen 1975. godine u Zenici, odrastao je u Tesliću, a danas živi i radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Zemunu.

Osim ovog dječijeg romana, objavio je i "Plave cipelice čarobne", kao i ratni roman "Miš u bundi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana