Пројекат “Филмоскопија”: Простор за дијалог и размјену критичког мишљења

Миланка Митрић
Пројекат “Филмоскопија”: Простор за дијалог и размјену критичког мишљења

БЕОГРАД - Филмска критика, есеји и интервјуи, с акцентом на критике домаћих остварења, испитивање друштвених феномена приказаних у кинематографији, дио су “Филмоскопије”, коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Независним филмским центром “Филмарт”.

Осврћући се на тренутну ситуацију и на већу присутност онлајн садржаја, у већем обиму него раније, пројекат “Филмоскопија” је само један дио доприноса, што препоручивању остварења тако и разматрању о њима те стварању и развоју критичке мисли у области филма. С друге стране, наведена тумачења и осврти на филмове могу да буду и добре препоруке за избор гледања филмова у овом периоду, када је важно остати код куће и пазити себе и друге.

Уредник “Филмоскопије” Дејана Прћић објаснио је да они теже да буду простор за све који проматрају, доносе закључке и упућују на другачију тачку гледишта.

- Креативно писање изискује концизну и јасну мисао. Бити слободан од самога себе отвара могућност човеку да буде посматрач. Концизна и јасна мисао изискује упорно посматрање спољашњег, као и унутрашњег. Писање критике у овоме случају није ништа више но посматрање и преношење уоченог у форму текста. Уочавање, препознавање и формирање концизне и јасне мисли немогуће је без посматрања. Истинско посматрање изискује отворен ум, ум ослобођен самога себе. Тек тада виђено може бити дефинисано као свет за себе и тек тада могуће је говорити о посматраном. “Филмоскопија” прилази слободна од става, мишљења и утврђеног естаблишмента. Слободна од подела, што жанровских, што свих осталих, “Филмоскопија” тежи да буде простор за све који проматрају, доносе закључке и упућују на другачију тачку гледишта - рекао је Прћић.

Садржај “Филмоскопије” јесу прикази домаћих и страних остварења те есеји који, уз осврт на филмове, тумаче актуелна остварења и њихов значај, како данас тако и у цјелокупној историји филма. Намјера твораца и аутора је да “Филмоскопија” отвори простор за дијалог и размјену мишљења.

Међу више од 70 текстова су прилози о филмовима “Сумрак у бечком хаустору” редитеља Младена Ђорђевића, “Ивана Грозна” Иване Младеновић, “Малмкрог” Кристија Пуијуа, “Easy Land” Сање Живковић, “Кућа је где је кућа” Петера Церовшека, које је имала прилику да види публика недавног 48. ФЕСТ-а, затим “Довлатов” Алексеја Германа млађег, “Taurunum Box” Јелене Максимовић и Душана Грубина, “Дневник Диане Будисављевић” Дане Будисављевић, “Мој јутарњи смех” Марка Ђорђевића, “Која је ово држава!” Винка Брешана, “Случај Макавејев или процес у биоскопској сали” Горана Радовановића, “Четири руже” Василија Никитовића и други.

- Окупљајући различите ауторе “Филмоскопија” тежи да буде простор који негује критичку мисао и позива на дубље разумевање, како читалаца тако и самих аутора - додаје Прћић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана