Projekat “Filmoskopija”: Prostor za dijalog i razmjenu kritičkog mišljenja

Milanka Mitrić
Projekat “Filmoskopija”: Prostor za dijalog i razmjenu kritičkog mišljenja

BEOGRAD - Filmska kritika, eseji i intervjui, s akcentom na kritike domaćih ostvarenja, ispitivanje društvenih fenomena prikazanih u kinematografiji, dio su “Filmoskopije”, koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Nezavisnim filmskim centrom “Filmart”.

Osvrćući se na trenutnu situaciju i na veću prisutnost onlajn sadržaja, u većem obimu nego ranije, projekat “Filmoskopija” je samo jedan dio doprinosa, što preporučivanju ostvarenja tako i razmatranju o njima te stvaranju i razvoju kritičke misli u oblasti filma. S druge strane, navedena tumačenja i osvrti na filmove mogu da budu i dobre preporuke za izbor gledanja filmova u ovom periodu, kada je važno ostati kod kuće i paziti sebe i druge.

Urednik “Filmoskopije” Dejana Prćić objasnio je da oni teže da budu prostor za sve koji promatraju, donose zaključke i upućuju na drugačiju tačku gledišta.

- Kreativno pisanje iziskuje konciznu i jasnu misao. Biti slobodan od samoga sebe otvara mogućnost čoveku da bude posmatrač. Koncizna i jasna misao iziskuje uporno posmatranje spoljašnjeg, kao i unutrašnjeg. Pisanje kritike u ovome slučaju nije ništa više no posmatranje i prenošenje uočenog u formu teksta. Uočavanje, prepoznavanje i formiranje koncizne i jasne misli nemoguće je bez posmatranja. Istinsko posmatranje iziskuje otvoren um, um oslobođen samoga sebe. Tek tada viđeno može biti definisano kao svet za sebe i tek tada moguće je govoriti o posmatranom. “Filmoskopija” prilazi slobodna od stava, mišljenja i utvrđenog establišmenta. Slobodna od podela, što žanrovskih, što svih ostalih, “Filmoskopija” teži da bude prostor za sve koji promatraju, donose zaključke i upućuju na drugačiju tačku gledišta - rekao je Prćić.

Sadržaj “Filmoskopije” jesu prikazi domaćih i stranih ostvarenja te eseji koji, uz osvrt na filmove, tumače aktuelna ostvarenja i njihov značaj, kako danas tako i u cjelokupnoj istoriji filma. Namjera tvoraca i autora je da “Filmoskopija” otvori prostor za dijalog i razmjenu mišljenja.

Među više od 70 tekstova su prilozi o filmovima “Sumrak u bečkom haustoru” reditelja Mladena Đorđevića, “Ivana Grozna” Ivane Mladenović, “Malmkrog” Kristija Puijua, “Easy Land” Sanje Živković, “Kuća je gde je kuća” Petera Cerovšeka, koje je imala priliku da vidi publika nedavnog 48. FEST-a, zatim “Dovlatov” Alekseja Germana mlađeg, “Taurunum Box” Jelene Maksimović i Dušana Grubina, “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević, “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, “Koja je ovo država!” Vinka Brešana, “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića i drugi.

- Okupljajući različite autore “Filmoskopija” teži da bude prostor koji neguje kritičku misao i poziva na dublje razumevanje, kako čitalaca tako i samih autora - dodaje Prćić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana