Приједор: Васкрснуће у стиховима Прогнаних Орфеја

Снежана Тасић
Приједор: Васкрснуће у стиховима Прогнаних Орфеја

Приједор - Антологија избјеглих српских пјесника под називом "Прогнани Орфеји", објављена прије само пет дана у издању културне институције "Бранково коло", имала је своју прву промоцију у "Галерији 96" у Приједору.

Антологију српске избјегличке поезије са подручја Хрватске, БиХ, те са Косова и Метохије с краја 20. вијека саставио је директор "Бранковог кола" Ненад Грујичић.

Представљајући антологију публици у четвртак увече, Грујичић је истакао да је она особена због тога што се том тематиком на Балкану, а и шире, до сада нико није бавио.

- Ова антологија покушава да кроз поезију, као највиши облик писмености, предочи драму људског бића у избеглиштву и прогону после ратова на Балкану с краја 20. века - рекао је Грујичић.

У антологију су увршћени само пјесници који су на сопственој кожи осјетили ватру најновијег рата у драми присилног напуштања кућног прага.

У "Прогнаним Орфејима" укупно је заступљено 116 пјесника, од најстаријих, рођених прије Другог свјетског рата, па до најновијих, који су још били дјеца у вријеме избјеглиштва и прогона у ратовима с краја 20. вијека.

- Свакодневни и дневнополитички језик није у могућности да до те мере дубоко и широко предочи такву драму, па су песници привилеговани. Када се надносимо над овом књигом, сетимо се  прогнаног римског песника Овидија иза кога је, након толико векова, остало светско песничко дело, а од римских владара тога времена не памтимо готово ништа. Зато ова антологија хоће да укаже на то да наша свест до краја уме артикулисати ту катастрофу која је донела велику несрећу која се догодила, али да иза тога стоји позитиван аспект који је једна врста препорода, трансформација целога бића народа и тежња ка слободи и васкрснућу - рекао је Грујичић.

Он је додао да овдје није ријеч само о патњи, болу, напуштеном дому и завичају, иако то јесте у првом плану.

- Треба имати на уму да су ови песници данас настањени на другим адресама и у Србији, и у Торонту, и у Аустралији и западној Европи, где су засновали неке своје животе и да поред тога што су песници, имали су привилегију да издрже ту тежину која се навалила на њихова плећа. Песници у расцвату свог песничког језика и талента могу да се скуће било где и тиме покажу да их то што се дешава на неки начин и инспирише и даје снагу да то овековече - рекао је Грујичић.

О књизи су на промоцији говориле Драгана Крагуљ и Александра Мариловић, а пјесме из антологије казивала је глумица Позоришта Приједор Зорица Јојић.

Ово је пета антологија коју потписује Ненад Грујичић, а претходиле су јој антологија посвећена народном благу - ојкачи,  која је објављена 1988. Услиједио је Алманах стихова поводом 20 година едиције "Стражилово", затим је објавио "Општу антологију српске поезије од 1847. до 2000. године" и "Панораму поезије Бранковог кола - Да доплетем венац започети". Антологија избјеглих српских пјесника "Прогнани Орфеји" тек ће имати своје промоције почетком августа у Београду и Новом Саду, те у септембру на "Бранковом колу".

"Светлица"

У другом дијелу вечери представљена је и друга пјесничка књига "Светлица" Ненада Грујичића, у издању београдске "Просвете", коју чине пјесме писане 14 година. Књига у себи носи најразличитије пјесничке форме са мотивима завичаја, дјетињства, поезије и љубави. Грујичић је до сада објавио више од 50 књига и деценијама је потпуно посвећен књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана