Приједор: Отворена изложба Божидара Мандића “Тон после тишине”

Срна
Приједор: Отворена изложба Божидара Мандића “Тон после тишине”

ПРИЈЕДОР - У Галерији “Сретен Стојановић” у Приједору вечерас је отворена изложба Божидара Мандића под називом “Тон после тишине”.

Ријеч је о књижевнику, театрологу и ликовном истраживачу из Новог Сада који је седамдесетих година прошлог вијека припадао новосадској авангарди из које се изродио експериментални сензибилитет и потрага за новим умјетничким вриједностима.

Мандић је рекао новинарима да је донио своја авангардна дјела и експонате који су настали у шуми, природи.

“Покушавам да спојим та два елемента - природу и уметност, тако да су ово природни материјали, кравља балега, дрво, камен, материјали који говоре да нису само пластика, стакло, метал конструкција од које је саздана модерна цивилизација, него да су и ово материјали који знају да мисле, осећају, уобличавају лепоту”, рекао је он.

Мандић је додао да изложба говори о потреби да се заустави сурвавајући ток цивилизације и да се каже - стоп.

Он је подсјетио да је у прољеће 1977. године на планини Рудник, у селу Брезовица основао прву еко-комуну под називом “Породица бистрих потока”.

“Ми смо пионири светског, европског па и нашег подручја, међу првима смо се вратили животу елемента, једноставности, обичности и стварно смо били чудо тада, а чини ми се да је још већи јаз између мене и друштва. Иако сам се ја мало ресоцијализовао кроз књиге, театар, ликовност и колумнистичке текстове, свет је ипак отишао у много већи интензитет, технолошко убрзање, за који сматрам да је потребна и нужна критичка свест, јер не идемо у доборм правцу”, рекао је Мандић.

Замјеник градоначелника Жарко Ковачевић захвалио је аутору што је прихватио да у Приједору излаже ову јако занимљиву изложбу.

“Његов стваралачки рад је веома занимљив, да не кажем невероватан, а његова прича још невероватнија. Он у ствари кроз умјетност прича једну причу о животу и мислим да би било добро да га што више људи чује јер он преноси једну врло занимљиву и важну поруку да ипак сви треба да мало успоримо у овим турбулентним временима и схватимо да ништа није важније од живота”, рекао је Ковачевић.

Вршилац дужности директора Галерије Александар Дринић захвалио је аутору на излагању, додајући да је ријеч о човјеку са великим животним искуством, те да се нада да ће се свидјети сталним посјетиоцима.

Мандић је до сада објавио 25 књига, режирао тридесетак авангардних позоришних представа, а имао је и двадесет самосталних изложби.

Изложба Божидара Мандића биће у Приједору отворена мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана