Приче из азила Бреде Бебан

Јасмина Перишић
Приче из азила Бреде Бебан

Бањалука - Фотографије, видео-радови и филмови познате мултимедијалне умјетнице Бреде Бебан доступни су љубитељима умјетности у Бањалуци, а сваки посјетилац изложбе "Lets call it love/ Назовимо то љубав" имаће осјећај да му се аутор лично обраћа.

Дјела су дио поставке у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а ријеч је о радовима насталим од 1992. па до преране смрти умјетнице у априлу 2012. Бреда Бебан је емигрирала 1992. из Југославије у Велику Британију, а бањалучка публика има прилику да први пут погледа серију фотографија, видео-инсталације и филмове претходно излагане у најпознатијим институцијама савремене умјетности у свијету. Бебанова, која је рођена у Новом Саду, а Умјетничку академију завршила у Загребу, каријеру је почела као сликарка и умјетница перформанса. Средином осамдесетих почела је да ради на филму, видеу и фотографији. Ријеч је о умјетници чија су дјела представљана у националној галерији модерне умјетности "Тејт модерн" у Лондону, Музеју МОМА у Њујорку, Музеју краљице Софије у Мадриду...

Признање за своје стваралаштво добила је у виду престижних награда и признања на савременој визуелној сцени и на угледним филмским фестивалима у свијету. Она се бавила деликатним темама из интимног живота у егзилу, а кроз своја умјетничка дјела камером и фотоапаратом говори о једноставним, али важним стварима - љубави, смрти и пријатељству.

Отварање изложбе у четвртак увече у Бањалуци окупило је бројне поклонике савремене умјетности, а поставку је званично отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

- Ова изложба представља својеврстан омаж умјетници која је била познатија у иностранству него у својој земљи - рекао је Мутабџија.

Пред публиком у Музеју савремене умјетности РС нашли су се најважнији радови Бреде Бебан, а један од кустоса изложбе Светлана Младенов из Музеја савремене уметности Војводине истиче снагу којом одишу изложена дјела.

- Њени радови су животне теме. Људи су ми говорили да послије гледања ове изложбе имају осећај да се уметница њима обраћа. Такође и њени филмови и фотографије представљају јединствен израз интимности и аутентичности - рекла је Младенов.

Додаје да је у припреми изложбе учествовала велика екипа људи у којој су били и пријатељи Бреде Бебан.

Директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић истиче широк спектар тема које су занимале аутора изложених радова.

- Чињеница је да ова поставка представља нову културолошку димензију и да привлачи људе који се баве видео-продукцијом и видео-радовима. Много студената пријавило се да волонтира у Музеју како би погледали изложбу, јер је за разгледање цјелокупне изложбе потребно више од три часа - каже Вујковићева.

Каријера

Бреда Бебан је послије исељења из Југославије живјела и радила у више земаља у Европи и Јужној Америци, а највише у Великој Британији чији је била држављанин. Поред умјетничког рада и богате излагачке праксе на самосталним и групним изложбама у цијелом свијету, предавала је мултимедије на Умјетничкој академији у Стокхолму и престижном Халам универзитету у Шефилду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана