Преминула бањалучка умјетница Соња Бикић: Слободу стварала цијелим својим бићем

М. М.
Преминула бањалучка умјетница Соња Бикић: Слободу стварала цијелим својим бићем

БАЊАЛУКА - Бањалучка сликарка и керамичарка Соња Бикић преминула је у 63. години након дуже болести.

Бикићева се више од 25 година бавила израдом предмета од керамике и порцелана. По завршетку студија на београдском Универзитету за примијењену умјетност и дизајн - одсјек керамике, вратила се у родну Бањалуку, гдје је почела да ради као професионална керамичарка.

Имала је девет самосталних изложби у Босни и Херцеговини, а учествовала је и на многим колективним и међународним изложбама широм свијета.

Године 2014. у Бањалуци с радом је почела њена галерија, у којој је израђивала разнолике скулптуре по којима је била препознатљива. Њено стваралаштво одликовала је слобода, препознатљивост, а у сваки рад уносила је цијело своје биће, те су се тако међу мотивима њених радова нашле птице, крила, разни облици као мали и велики симболи слободе.

- Није једноставно радити керамику. Мора се познавати материјал и не може се баш све што се замисли урадити. Кренем од неке идеје, а онда одем на неку другу или трећу ствар. Не држим се стриктно онога што замислим. Најважнија ми је тренутна инспирација која ме води - казала је једном приликом о свом стваралачком поступку Бикићева у разговору за “Глас Српске”.

Бикићева је своје знање и умјетнички дух преносила и на друге, одржавајући радионице керамике.

Њена најважнија међународна изложба била је у Тајпеју, на Тајвану, 1994. године. Њени радови се чувају и у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Била је члан УЛУПУБиХ од 1991. године, а УЛИПУРС-а од 1994. године.

Сахрана Соње Бикић обавиће се сутра у 12 часова на Ребровачком гробљу у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана