Преминула balerina Лидија Пилипенко

Срна
Преминула balerina Лидија Пилипенко

БЕОГРАД - Једна од највећих српских балерина и кореографкиња Лидија Пилипенко преминула је данас у 83. години Београду, саопштили су из Народног позоришта.

Цио живот Пилипенко је посветила балету и Народном позоришту у којем је стварала, прво као балерина, а касније као кореографкиња.

“Њена посвећеност балетској уметности била је несвакидашња, искрена, маштовита, са дубоком уметничком поруком и зато ће њени балети остати незаборавни, а њен допринос овој уметности неизбрисив”, поручили су из српског националног театра.

Лидија Пилипенко завршила је средњу балетску школу у Београду, а усавршавала се у Лондону. Током богате каријере гостовала је у Токију, Лондону, Паризу, Лозани, Атини...

Остаће запамћена по маестралним солистичким улогама у култним балетима - “Лабудово језеро”, “Чудесни мандарин”, “Кармен”, “Дон Кихот” и “Жизела”.

Била је аутор либрета и кореографије за дјела “Бановић Страхиња”, “Јелисавета”, “Вечити младожења”, “Самсон и Далила” и “Шехерезада”.

Награђена је на бијеналу у Љубљани, а добила је и награде СИЗ културе Београда и Новог Сада и пет награда Народног позоришта.

Играла је и на филму - “Како су се волели Ромео и Јулија”, “Звиждук у осам”, “Формула”.

Њен супруг је био Мухарем Первић, а син прерано преминули глумац Игор Первић.

Вријеме и мјесто сахране Лидије Пилипенко биће накнадно саопштени.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана