Премијера представе Крџа Брџа у Дјечијем позоришту РС: Истинске вриједности побиједиле виртуелни свијет

Александра Маџар
Премијера представе Крџа Брџа у Дјечијем позоришту РС: Истинске вриједности побиједиле виртуелни свијет

Бањалука - Бити дио цијелог свијета, "обићи" недостижна мјеста, могуће је у царству интернета, али када се угасе рачунари, много је љепше маштати о првим љубавима, загрлити своју баку, ићи у школу и играти се са правим пријатељима.

Поруку да је у животу важно његовати праве вриједности и заувијек у себи сачувати дијете, судећи по реакцијама, схватили су и малишани који су протеклог викенда са великом пажњом гледали и учествовали у премијери комада "Крџа Брџа" (Свемиронична бајка), по тексту Игора Бојовића у режији Александра Пејаковића, на добро познатој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Јеленко Савршено, бака Боса, принцеза Маргарина Снешковић и Крџа Брџа из далеког свемира повели су малишане на крилима маште у бајковити свијет позоришта. На премијеру је из Београда допутовао и аутор текста Игор Бојовић који је комад написао прије двадесет пет година, када су се на нашим просторима појавили први рачунари. Ликове из његовог дјела оживљавали су редитељи на многим сценама, али он истиче да је ово изведено у Бањалуци, једно од најбољих.

- Када сам купио свој први рачунар на којем сам после писаће машине писао драме, нисам могао ни да замислим где ће то све отићи и докле ће се развити та врста технологије. Овај комад је заправо настао као нека врста маште, на неки начин и антиципаторски зато што је предвидео шта све може да се уз помоћ компјутера направи - рекао је Бојовић послије премијере.

Осврнуо се и на упечатљиву сценографију коју је такође осмислио Пејаковић, велики ефектни рачунар који доминира на сцени.

- Мислим да је и сценографија велелепна, музика сјајно урађена и те анимације које још није тако једноставно урадити представи су дале потпуно нову и посебну чар. Дјечије позориште РС је на озбиљан начин у продукционом смислу приступило овом пројекту - нагласио је Бојовић.

Двоструки добитник Стеријине награде и драматург по чијем је тексту у домаћем театру оживљен и комад "Петар Пан" каже да је прича о Крџи Брџи сазрела за ово вријеме када су завладали игрице и интернет.

- Рекло би се да су разни медији превладали у односу на класичну бајку. Овај комад је истовремено ту да нас подсети на класичне и праве вредности на којима је он и заснован. Без обзира на то што се бавимо савременом технологијама, мој професор филмског сценарија Гордан Михић, говорио је: "Није битан медиј у коме говорите, већ да имате шта да кажете" - закључио је Бојовић.

Нова представа Дјечијег позоришта РС биће у понуди "Сњешкова" које почиње од 17. септембра, а редитељ Пејаковић додаје да ће "Крџа Брџа" бити извођен и током додјеле новогодишњих пакетића.

- Комад ме на прво читање одушевио и одмах сам дошао на идеју да радим на њему. Када сам схватио да је написан у периоду када су се појавили први компјутери код нас, очистио сам све те дијелове текста који подсјећају на то неко одушевљење компјутером, а оставио оно што је бајка - објаснио је Пејаковић.

Екипа представе

Лик симпатичне баке Босе, за коју је рачунар право чудо, оживјела је глумица Гордана Милиновић, док је њеног унука, малог генија Јеленка Савршенка тумачила Божана Бијелић.

У хаљини прелијепе принцезе Маргарине нашла се Свјетлана Андрић, док је страшног Крџу Брџу из свемира тумачио Драган Бањац. Компјутер је "причао" гласом Душка Мазалице, а свемирски мудрац гласом Ђорђа Јанковића. И композитор Младен Матовић позајмио је глас Јапанцу, Кинезу и арабијском шеику. Рад на анимацији повјерен је Петру Билбији, а цртеж анимације радио је Марко Библија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана