Представљени зборници Андрићевог института

Срна
Представљени зборници Андрићевог института

Андрићград - У Андрићевом институту данас су представљени зборници Института у оквиру Првог сајма књига у Андрићграду.

Руководилац Одјељења за књижевност Александра Вранеш рекла је да Институт тежи да ради врло предано и савјесно на развијању културе, образовања и науке.


Она је подсјетила да Андрићев институт ради у оквиру више одјељења, а то су Одјељења за књижевност, оријенталистику, историју, филм и политику.

"Нека од оделења имају завидну издавачку делатност, бројне конференције, научне скупове и семинаре које организују за наставнике, сараднике, али и за студенте", додала је Вранеш.

Она је истакла да у свему овоме имају велику подршку директора Андрићевог института Емира Кустурице.

Вранеш подсјећа да је Одјељење за књижевност до сада организовало више научних скупова, припремајући сваки пут зборник резимеа и након тога зборник радова, а објављују и друге едиције.

Професор са Универзитета у Београду Јован Делић рекао је да му је изузетна част да промовише зборнике "Први свјетски рат и књижевност" и "Бранко Ћопић", који су резултати научних скупова који се организују на овом институту.

Он је нагласио да је рат снажно утицао на књижевност у свијету, посебно на Србе и српску књижевност, а жртве рата били су велики писци и пјесници и тако је дошло до прекида једног великог књижевног процвата.

Делић је рекао да је Институт објавио "Крфски забавник" у коме се налази свједочанство о ратној књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана