Представа "Круговрат“ из Бугарске добитник Златног кестена на фестивалу "Кестенбург"

Миланка Митрић
Представа "Круговрат“ из Бугарске добитник Златног кестена на фестивалу "Кестенбург"

Бањалука – Позоришни комад "Круговрат“ Националне академије за театарску и филмску умјетност "Крсто Сарафов“ из Софије, према одлуци стручног жирија,  добитник је Златног кестена 3. Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург“.

- Они превазилазе оквире студентског позоришта и већ су жестоко професионалци, и ова представа може да парира било којој професионалној представи. Њима, као и свим учесницима „Кестенбурга“ желим пуно успеха у даљем животу и раду. Желим да поручим нашим државама да улажу у културу, јер ми смо спона између држава. Ми смо спона између различитих култура и "Кестенбург“ то доказује. Ова представа далеко одудара, својим квалитетом и приступом раду. То су скоро па професионаци. Били смо изненађени и ми и публика – рекао је предсједник стручног жирија, глумац Војин Ћетковић.

У стручном жирију, осим њега, били су и Никола Коља Пејаковић и Неда Симић-Жерајић.

Према избору новинарског жирија, којег су чинили Владимир Кецмановић, Џевдет Тузлић и Татјана Марјановић, награда Сребрни кестен припала је такође представи "Круговрат“, као и Брозани кестен који додјељује дирекција "Кестенбурга“, на челу са Александром Пејаковићем.

- Медијски жири је уобичајен на овим просторима и рекао бих да је то један добар начин да се сагледа квалитет онога што фестивал нуди. Радили смо с лакоћом, зато што је бугарска престава пленила свим елементима театарске игре, савадавала је све оно што сценски простор тражи и причала једну важну причу. Прошла је кроз историју свијета и свим елементима показала како су врхунски умјетници, иако је ријеч о студентима – казао је Џевдет Тузлић.

Специјалну награда за представу "Круговрат“ додијелио је и жири "Гласа Српске“, који је радио у саставу: Борјана Радмановић-Петровић, Жарко Марковић, Александра Глишић, Дарија Галоња и Миланка Митрић.

Специјално признање за оживљавање духа традиције додијељено је Театру "Fox” из Јужне Кореје, који су на „Кестенбургу“ одиграли представу "Star”, a специјална награда за педагошки рад додијељена је директорици Омладинског театра Сан Франциско, Емили Клион.

 Национална академија за театарску и филмску умјетност "Крсто Сарафов“ и глумци из представе "Круговрат“ награђени су за колективну игру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана